Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:02 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita de lucru a secretarului de stat Bogdan Aurescu la Bratislava

ro

01 May, 2010 04:08 992 Marime text

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a participat, la 30 aprilie 2010, la Bratislava, la consultări bilaterale româno-slovace pe probleme de afaceri strategice şi multilaterale. Programul a cuprins convorbiri cu Diana Štrofová, secretar de stat în MAE slovac şi întrevederi la Parlament, cu Rudolf Pučík, preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Apărare şi Securitate şi cu Daniel Duchoň, secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Evenimentul a prilejuit un schimb de idei pe subiecte care vizează cooperarea bilaterală româno-slovacă în domeniul politico-militar, agenda politică actuală a NATO, inclusiv procesul de elaborare a Noului Concept Strategic, apărarea antirachetă, angajamentul Alianţei faţă de continuarea politicii „uşilor deschise", operaţiunile din Afganistan şi Kosovo, precum şi participarea României şi Slovaciei la misiunile UE sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună, expertiza celor două state în domeniul protecţiei refugiaţilor prin Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara (primul de acest gen din lume) şi, respectiv, facilitatea temporară cu acelaşi obiect de la Humenne din Slovacia.

Bogdan Aurescu a prezentat obiectivele pe care ţara noastră le urmăreşte în cadrul NATO, cu un accent special asupra procesului de elaborare a Noului Concept Strategic al NATO şi în ceea ce priveşte dezvoltarea unui sistem aliat de apărare antirachetă, în conformitate cu principiile indivizibilităţii securităţii şi ale solidarităţii aliate.

Pe agenda întrevederilor s-a aflat şi subiectul Kosovo, în perspectiva adoptării avizului consultativ al Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) privind conformitatea cu dreptul internaţional a declaraţiei unilaterale de independenţă a instituţiilor provizorii de auto-guvernare din Kosovo. Atât partea română, cât şi cea slovacă au reafirmat poziţia de principiu de nerecunoaştere a independenţei autodeclarate a provinciei Kosovo.

„România consideră că momentul adoptării avizului consultativ al CIJ reprezintă o oportunitate importantă pentru relansarea dialogului între Belgrad şi Pristina. Ţara noastră continuă să sprijine necesitatea unei soluţii, care să fie acceptată de către ambele părţi şi care să se bazeze pe principiile de drept internaţional. Indiferent de ce anume va stipula opinia CIJ, România apreciază că UE ar trebui să-şi exprime sprijinul pentru acest aviz consultativ, în condiţiile în care CIJ reprezintă organul principal judiciar al ONU" a declarat, în context, demnitarul român, poziţia exprimată fiind împărtăşită de interlocutorii slovaci.

Partea slovacă a reţinut cu atenţie prezentarea făcută de partea română în ceea ce priveşte participarea ţării noastre la sistemul de apărare antirachetă. A apreciat, în context, că noua abordare adaptivă în etape a sistemului SUA de apărare antirachetă în Europa este mai convenabilă din punct de vedere financiar, mai flexibilă şi mai eficientă comparativ cu variantele anterioare. Cele două părţi au exprimat speranţa ca la Summit-ul NATO de la Lisabona, din toamna acestui an, Alianţa Nord Atlantică va consacra apărarea antirachetă ca una dintre misiunile sale.

„România promovează o viziune echilibrată a capacităţilor de descurajare, în care toate dimensiunile - nucleară, convenţională şi de apărare antirachetă - sunt complementare, astfel încât să asigure o apărare eficientă şi cuprinzătoare a NATO.

România îşi exprimă speranţa că până la Summit-ul NATO de la Lisabona, din toamna anului 2010, Alianţa va finaliza o evaluare completă, care să faciliteze decizia politică de includere a apărării antirachetă printre misiunile Alianţei. Apărarea colectivă a populaţiilor, teritoriilor şi forţelor noastre reprezintă scopul principal al Alianţei şi rămâne cea mai importantă misiune de securitate a NATO", a declarat Bogdan Aurescu cu prilejul convorbirilor cu demnitarii slovaci.

Cele două părţi au convenit ca runda de la Bratislava sa fie continuată de consultări la acelaşi nivel la Bucureşti, prin operaţionalizarea unui mecanism de dialog strategic intre Ministerele Afacerilor Externe ale celor două ţări.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii