Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizită comună în Muntenegru a ministrului român al afacerilor externe Bogdan Aurescu, alături de omologii din Croaţia, Polonia şi Ungaria

ro

22 Jul, 2015 22:37 958 Marime text
În cadrul vizitei comune în Muntenegru, organizată la iniţiativa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, cei patru miniştri ai afacerilor externe din România, Polonia, Croaţia şi Ungaria au participat astăzi, 22 iulie 2015, alături de omologul muntenegrean, la un seminar pe tema Politicii NATO a Uşilor Deschise. Dezbaterea a fost deschisă publicului şi presei muntenegrene.

În alocuţiunea sa, şeful diplomaţiei române a prezentat experienţa României în parcursul pentru integrarea în NATO, evidenţiind că procesul de reforme pe care îl traversează în prezent Muntenegru reprezintă, în esenţă, așa cum a fost şi în cazul României, un beneficiu major pentru modernizarea şi dezvoltarea statului. De asemenea, a evidenţiat beneficiile de securitate, dar şi economice, pe care le generează calitatea de membru al Alianţei Nord-Atlantice. "România se află în prezent la cel mai înalt grad de securitate din istoria sa contemporană, datorită calităţii de membru al celei mai puternice Alianțe defensive din istorie.", a arătat Bogdan Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a apreciat rolul constructiv şi echilibrat pe care îl joacă Muntenegru în regiunea Balcanilor de Vest, evidenţiind angajamentul autorităţilor de la Podgoriţa în procesul de integrare europeană şi euro-atlantică. A adresat un apel autorităţilor muntenegrene să continue procesul de reforme, în special în domeniul consolidării statului de drept şi în privinţa creşterii sprijinului opiniei publice pentru aderarea la NATO.
Totodată, şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanţa continuării procesului de extindere a NATO, România fiind un susținător ferm al politicii "ușilor deschise" a Alianței, în beneficiul consolidării securităţii şi stabilităţii în spaţiul euro-atlantic, dar şi ca răspuns eficient la noile riscuri de la frontierele Alianţei. În acest sens, a exprimat sprijinul României şi pentru ceilalţi aspiranţi, în special Georgia, dar şi Bosnia-Herţegovina şi Macedonia.

Vicepremierul şi ministrul afacerilor muntenegrean a mulţumit în mod special ministrului Bogdan Aurescu pentru iniţiativa sa în organizarea acestei vizite, precum şi celorlalţi omologi din Croaţia, Polonia şi Ungaria care au răspuns prompt demersului României, exprimând interesul major al Muntenegrului de a primi invitaţia de aderare la NATO cu prilejul reuniunii miniştrilor Aliaţi de externe din decembrie 2015. Totodată, a subliniat determinarea Muntenegrului de a continua procesul de reforme.

Programul vizitei a mai cuprins o întrevedere cu Igor Lukšić, vicepremier şi ministrul afacerilor externe și o vizită a Centrului Naval de Comandă din Bar, găzduită de amiralul Dragan Samarđić, Şeful Statului Major al Armatei.
 
Informaţii suplimentare:
 
Vizita comună a miniştrilor afacerilor externe NATO din România, Croaţia, Ungaria şi Polonia în Muntenegru, a fost organizată în intervalul 22 – 23 iulie 2015, ca urmare a iniţiativei ministrului român al afacerilor externe Bogdan Aurescu. Iniţiativa se înscrie pe linia sprijinului pe care România l-a acordat în mod constant candidaturii Muntenegrului la NATO şi vizează încurajarea autorităţilor muntenegrene să continue eforturile de implementare a reformelor necesare, inclusiv în domeniul sprijinului opiniei publice muntenegrene pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii