Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sesiunea dedicată revizuirii Politicii Europene de Vecinătate din cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române l-a avut ca invitat special pe ministrul polonez al afacerilor externe, Grzegorz Schetyna

ro

02 Sep, 2015 22:25 740 Marime text
Reuniunea Anuală a Diplomației Române 2015 a continuat miercuri, 2 septembrie 2015, cu o sesiune plenară pe tema „Revizuirea Politicii Europene de Vecinătate – Rolul Esenţial al Parteneriatului Estic”. Invitat de onoare al ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu a fost  ministrul polonez al afacerilor externe, Grzegorz Schetyna.

În deschiderea sesiunii, ministrul Bogdan Aurescu a realizat o radiografie a provocărilor de securitate din Vecinătatea Estică și a contribuției pe care România a avut-o la revizuirea Politicii Europene de Vecinătate (PEV) și faţă de instabilitatea crescândă la frontierele UE, subliniind că este nevoie de construirea unei zone de încredere şi securitate în jurul partenerilor PEV, în cadrul unui spaţiu contiguu – de la Oceanul Atlantic, spre sud prin Nordul Africii şi Orientul Mijlociu şi spre Vecinătatea Estică. 
Sunt deosebit de onorat de prezența ministrului Schetyna la Reuniunea Diplomației Române. Începem dezbaterile plenare din cadrul Reuniunii cu panelul dedicat Vecinătății Estice, având în vedere importanța pe care o acordăm acestei regiuni. (…). România și Polonia împărtășesc interese strategice în acest context dinamic și avem contribuții importante. Suntem profund îngrijorați de deteriorarea situației de securitate din Ucraina, cu impact regional. De aceea rămânem ferm angajați pentru identificarea unei soluții în cazul crizei din Ucraina cu respectarea integrității teritoriale a acesteia”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.
Totodată, ministrul a arătat că România consideră că o dimensiune importantă în Est a PEV este implementarea unui Parteneriat Estic vizionar și revizuit,  acest obiectiv putând fi atins prin colaborarea strânsă dintre Polonia și România. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a propus crearea unui grup de lucru româno-polonez, deschis și altor state interesate, care să contribuie la eficientizarea politicilor Parteneriatului Estic.  
La nivel european, revizuirea PEV trebuie să se realizeze prin injectarea unei viziuni care să aducă valoare adăugată în scopul promovării proceselor de transformare și de democratizare, precum și pentru dezvoltarea socio-economică. În ceea ce privește Parteneriatul Estic, România a susținut întotdeauna o abordare europeană mai ambițioasă. În evaluarea noastră, în perioada următoare, trebuie să ne concentrăm asupra punerii în aplicare a Acordurilor de Asociere și de Liber Schimb în Republica Moldova, Georgia și Ucraina. În același timp, trebuie să avem în vedere că aceste acorduri nu reprezintă scopul final al asocierii politice și de integrare economică. Vom continua să fim convinși că oferirea de stimulente în perioada următoare, inclusiv o perspectivă europeană clară pentru partenerii ambițioși, care și-au dovedit voința politică și capacitatea de a-și onora angajamentele asumate, rămâne cel mai eficient mod de a stimula punerea în aplicare a reformelor”, a arătat ministrul român de externe.
 
Ministrul afacerilor externe polonez Grzegorz Schetyna a apreciat cooperarea excelentă pe care Polonia și România o au ca parteneri strategici, care împărtășesc interese și valori comune, la nivelul politicilor Uniunii Europene și în special în Estul Europei. În ceea ce privește provocările revizuirii Politicii Europene de Vecinătate, ministrul Schetyna a afirmat că situația de securitate de la granițele Uniunii Europene necesită adoptarea de politici de vecinătate realiste, care să fie capabile să ofere reacții rapide, evitând birocrația.
 
Ministrul polonez a arătat că politica de vecinătate sudică este la fel de importantă ca politica de vecinătate estică, ambele trebuind să fie menținute ca priorități. 
 
Ministrul Schetyna a subliniat că România și Polonia au interese similare și vor lucra în continuare împreună, inclusiv prin grupul de lucru dedicat imprimării unei perspective vizionare Parteneriatului Estic. 
 
Grzegorz Schetyna a susținut că Parteneriatul Estic, care a produs deja rezultate la numai 6 ani de la crearea sa, trebuie păstrat ca element central al politicii europene de vecinătate estică, iar statele care au semnat deja Acorduri de Asociere trebuie încurajate să consolideze progresele deja realizate, fără a fi însă neglijată relația cu statele mai puțin ambițioase din cadrul Parteneriatului Estic. 
Informații suplimentare
Ministerul Afacerilor Externe organizează în perioada 1-4 septembrie 2015 Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR), cu tema “România și provocările de securitate la limitele spațiului european și euro-atlantic. Riscuri, oportunități și acțiune diplomatică”.
Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române îi reuneşte pe şefii misiunilor diplomatice permanente – ambasadori, consuli generali, directori ai Institutelor Culturale Române din străinătate -  şi este un prilej de bilanț al activității din anul în curs și de stabilire a priorităților generale pentru perioada următoare.
 
Invitații speciali la ediţia din acest an a RADR sunt ministrul afacerilor externe al Poloniei, Grzegorz Schetyna, ministrul afacerilor externe al Slovaciei, Miroslav Lajčák, ministrul afacerilor externe al Norvegiei, Børge Brende şi ministrul afacerilor externe al Iordaniei, Nasser Judeh. 
 
Informații actualizate despre RADR 2015 și de la principalele momente ale Reuniunii pot fi urmărite pe site-ul MAE (http://www.mae.ro/node/33284), pagina de Facebook (http://www.facebook.com/mae.romania) și contul de Twitter (http://twitter.com/MAERomania), cu hashtag #RADR2015/ #diplomatie2015.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii