Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:22 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sesiunea de inchidere a Conferintei privind Strategia UE pentru Regiunea Dunarii

ro

11 Jun, 2010 22:19 992 Marime text

Lucrările conferinţei privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării s-au încheiat astăzi, 11 iunie 2010, cu o sesiune plenară de concluzii, moderată de secretarul de stat pentru Afaceri Europene din Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Mazuru.

La sesiune au participat Leonard Orban, Consilier prezidenţial pentru Afaceri Europene, Marin Anton, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Mitja Bricelj, Preşedintele Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea, Slovenia, Pia Bucella, Director, DG Mediu, Comisia Europeană şi Jose Palma Andres, Director, DG Politica Regională, Comisia Europeană.

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene Bogdan Mazuru a mulţumit tuturor participanţilor - reprezentanţii Comisiei, ai statelor din bazinul Dunării, ai administraţiei locale, ai societăţii civile şi mediului de afaceri - pentru implicarea activă în cadrul dezbaterilor, prin prezentarea unor idei, oportunităţi precum şi a unor aspecte care încă trebuie soluţionate, „astfel încât Strategia Dunării să devină o poveste de succes european".

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a subliniat importanţa unei monitorizări strânse din partea Comisiei Europene, precum şi necesitatea ca cele 14 state din bazinul Dunării să îşi coordoneze eforturile, astfel încât proiectele incluse în Strategie să demonstreze că au un impact real asupra regiunii şi care să poată fi resimţit de toţi cetăţenii acesteia.

„Cred că Strategia Dunării poate să fie o cheie a găsirii de argumente pentru consolidarea politicii de coeziune", a mai declarat consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban.

Mitja Bricelj, Preşedintele Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea, şi-a exprimat disponibilitatea de a coopera şi pe viitor cu toţi actorii implicaţi în dezvoltarea Strategiei. Totodată, şi-a exprimat încrederea că Strategia va deveni un model regional de bună practică care va servi intereselor tuturor şi va îmbunătăţi calitatea vieţii din regiune.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Marin Anton, a prezentat priorităţile României în domeniul transporturilor, printre care: asigurarea navigabilităţii pe întregul parcurs al Dunării, modernizarea infrastructurii portuare şi îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie cu respectarea normelor de protecţie a mediului.

Reprezentanţii Comisiei Europene au prezentat etapele care urmează a fi parcurse pentru finalizarea Strategiei. Jose Palma Andres, Director, DG Politica Regională, a reiterat sprijinul pe care Comisia Europeană îl va acorda în continuare pentru finalizarea Strategiei, subliniind că statele din bazinul Dunării sunt responsabile pentru implementarea acţiunilor şi proiectelor care urmează a fi cuprinse în cadrul Strategiei. Totodată, a reiterat importanţa unei abordări integrate a Strategiei pentru a dezvolta proiecte pragmatice şi realiste.

Conferinţa de la Constanţa şi Tulcea încheie seria evenimentelor dedicate consultării publice cu privire la Strategia UE pentru Regiunea Dunării organizate de către statele riverane în cursul anului 2010.

În marja conferinţei, Comisia Europeană organizează astăzi, 11 iunie 2010, o vizită de documentare în Delta Dunării.

Informaţii suplimentare

Conferinţa privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării a fost organizată de Comisia Europeană, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în perioada 9-11 iunie 2010, la Constanţa şi Tulcea.

La eveniment au participat înalţi reprezentanţi ai statelor din bazinul Dunării şi ai Comisiei Europene, membri ai Parlamentului European, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, ai societăţii civile şi ai mass media.

Conferinţa a fost deschisă miercuri, 10 iunie 2010, de comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély şi de înalţi reprezentanţi ai statelor din bazinul Dunării.

În cea de-a doua zi a conferinţei au fost organizate trei sesiuni tematice: Îmbunătăţirea conectivităţii şi a sistemelor de comunicaţii, Mediu, managementul apei şi al riscului şi Dezvoltare socio-economică. umană şi instituţională, dedicate celor trei domenii prioritare ale Strategiei. Participanţii au prezentat idei de proiecte de interes naţional sau de cooperare teritorială, care să fie dezvoltate sub egida Strategiei Dunării şi care să contribuie la dezvoltarea durabilă a regiunii. Tot la 10 iunie 2010 a avut loc şi o masă rotundă a sectorului de afaceri.

Strategia UE pentru regiunea Dunării este un proiect regional de cooperare care a fost promovat la nivelul UE de către România şi Austria. Comisia Europeană a fost invitată de Consiliul European din 18-19 iunie 2009 să elaboreze până la sfârşitul anului 2010 o „Strategie a UE pentru Regiunea Dunării". În acest sens a propus lansarea şi organizarea unei consultări publice pe parcursul căreia au fost organizate, în toate statele riverane, conferinţe, seminarii şi mese rotunde. Rezultatul acestor consultări constă în elaborarea de către Comisia Europeană şi prezentarea, în parteneriat cu statele riverane, a unei Comunicări pe tema Strategiei UE pentru regiunea Dunării precum şi a unui Plan de Acţiune.

Strategia va fi implementată începând din prima jumătate a anului 2011 şi va fi structurată pe trei axe prioritare: conectivitatea, protecţia mediului şi dezvoltarea socio-economică.

Mai multe informaţii cu privire la Strategia UE pentru Regiunea Dunării sunt disponibile pe site-ul MAE şi pe site-ul Comisiei Europene, la următoarele link-uri:

http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=41838 şi http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperation/danube/conference/constanta_en.htm

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii