Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:46 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Seminarul francofon „Introducerea in politicile UE”

ro

31 May, 2010 22:19 1065 Marime text

Seminarul francofon „Introducerea în politicile UE”

Deschiderea oficială a seminarului tematic „Introducerea în politicile UE” a avut loc astăzi, la sediul Institutului Diplomatic Român. Seminarul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe în parteneriat cu Ambasada Franţei şi cu Delegaţia Wallonie-Bruxelles la Bucureşti şi face parte din cadrul „Planului multianual de formare în franceză a funcţionarilor publici care gestionează dosare europene”. Manifestarea este prima din ciclul de seminarii tematice francofone care vor avea loc în 2010.

Seminarul se desfăşoară în perioada 31 mai-2 iunie şi se adresează cursanţilor provenind de la Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Consiliul Concurenţei.

Seminarul urmăreşte atât consolidarea capacităţii funcţionarilor publici români de a utiliza limba franceză în cadrul dezbaterilor şi negocierilor din instituţiile europene, cât şi sporirea nivelului de cunoaştere a politicilor şi mecanismelor comunitare. 

Informaţii suplimentare

România beneficiază, din anul 2006, de “Planul multianual de formare în franceză a funcţionarilor publici care gestionează dosare europene”, în baza memorandum-urilor de înţelegere încheiate cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Franţa, Delegaţia Wallonie Bruxelles şi Marele Ducat al Luxemburgului.

Proiectul se derulează în cadrul programului OIF „Franceza în Uniunea Europeană” şi este centrat pe două componente: cursuri de limbă franceză structurate pe nivele de cunoaştere şi seminarii cu privire la teme de interes european, desfăşurate în franceză.

Scopul general al programului vizează întărirea statutului limbii franceze de limbă oficială şi de lucru în cadrul instituţiilor europene şi internaţionale, ca factor de promovare a multilingvismului şi diversităţii culturale în Europa şi în lume. Aceste obiective asumate de statele membre OIF sunt reflectate în vademecum-ul privind utilizarea preferenţială a limbii franceze în organizaţiile internaţionale, adoptat în 2006, cu ocazia Sommet-ului Francofoniei de la Bucureşti.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii