Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:22 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Seară francofonă ocazionată de Ziua Internaţională a Francofoniei

ro

19 Mar, 2012 23:33 963 Marime text

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi în cooperare cu Grupul ambasadelor, delegaţiilor şi institutelor francofone - GADIF - vor organiza la data de 20 martie 2012 o „Seara francofonă"la Muzeul Naţional de Artă al României.

Această manifestare reprezintă momentul central al seriei de evenimente francofone care se vor desfăşura pe parcursul întregii luni martie. La eveniment vor participa membri ai instituţiilor publice româneşti, ambasadori ai statelor francofone acreditaţi în România, alţi membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai mediului academic, ai societăţii civile şi ai cercurilor de afaceri francofone din România, personalităţi culturale şi jurnalişti.

În deschiderea manifestării, Luminita Odobescu, secretar de stat în cadrul MAE va susţine o alocuţiune în care va evidenţia colaborarea României cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei în promovarea valorilor şi proiectelor francofone, precum şi rolul Francofoniei în abordarea problemelor globale majore.

Programul Serii francofone cuprinde, de asemenea, ceremonia de acordare a premiilor francofone, din partea GADIF, unor personalităţi marcante, respectiv „Premiul pentru Personalitatea francofonă a anului 2012"; „Premiul pentru Jurnalistul francofon al anului 2012", şi „Premiul pentru Antreprenorul francofon al anului 2012".

Evenimentul francofon se va încheia prin concertul susţinut de formaţia de tineret „Violoncellissimo", condusă de maestrul Marin Cazacu, alcătuit din piese muzicale ale unor compozitori francofoni, urmat de un cocktail oferit de MAE.

Informaţii suplimentare

La 20 martie 1970, la Niamey, a fost semnată Convenţia vizând crearea Agenţiei pentru Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), care a devenit în 1998 Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei şi în 2005, Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

În 1991 România a obţinut statutul de observator, iar din 1993 este membru cu drepturi depline al Francofoniei instituţionale. În fiecare an, la 20 martie, statele membre şi observatoare din cadrul Organizaţiei Internaţionale ale Francofoniei (OIF), din cinci continente, celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii