Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:54 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima zi a vizitei ministrului delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, în Statul Israel

ro

01 May, 2015 09:16 1059 Marime text
În prima zi din cadrul vizitei oficiale în Israel, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu Laurence Weibaum, directorul Consiliului Israelian pentru Relații Externe, care a organizat o întâlnire cu diplomaţi şi cercetători de la universități din Israel. În cadrul întâlnirii, ministrul delegat a făcut o prezentare a eforturilor statului român direcționate în scopul păstrării identității culturale, precum şi a aşteptărilor pe care le are din partea asociaţiilor israelienilor de origine română de a se alătura obiectivelor pe care România le are din perspectiva  menționată. 
La întrevederea cu Natan Sharansky, una dintre figurile reprezentative în ceea ce priveşte rezistența împotriva comunismului, în prezent preşedintele Agenției Evreiesti pentru Israel, s-a stabilit inițierea unui demers formal de colaborare, ținând seama de specificul agenției şi de preocupările pe care Departamentul pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare le are. Totodată, Natan Sharansky a acceptat invitația de a veni în România.
Vicepreşedintele Camerei de Comerţ Israel-România, Armand Schor, a adus în discuţie faptul că noile generații de copii proveniți din familii de evrei originari din România au tendința de a utiliza tot mai puțin limba română, motiv pentru care ministrul delegat a evidențiat eforturile pe care România le face pentru a-i încuraja atât pe românii din diaspora istorică, cât si pe cei din diaspora de mobilitate să folosească limba română ca element fundamental al identității româneşti.
Ministrul delegat a avut şi o întâlnire cu istoricul militar de origine română, Benny Michelson, cu care a discutat posibilitatea de a face cunoscute publicului noi cercetări care vizează contribuția evreilor români la cultura israeliană.
La sfârşitul primei zile a vizitei ministrului delegat în Israel a fost organizată o masă rotundă cu reprezentanții israelienilor de origine română din regiunea Ierusalim, unde au fost discutate aspecte legate de interesul pe care israelienii originari din România îl poartă păstrării legăturilor cu țara de origine, continuând să fie ataşați valorilor culturale româneşti. "Comunitatea israeliană din România reprezintă un puternic vector prin intermediul căruia sunt comunicate societății în care trăieşte în momentul de față, puternice elemente de identitate românească",  a menționat demnitarul român în cadrul întâlnirii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii