Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:13 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prezentarea de către România a raportului - Comitetului pentru utilizarea paşnică a spaţiului extra-atmosferic

ro

12 Oct, 2011 23:56 846 Marime text

Preşedintele Comitetului ONU pentru utilizarea paşnică a spaţiului extra-atmosferic - COPUOS, astronautul român, dr. ing. Dumitru-Dorin Prunariu, a prezentat, la 11 octombrie 2011, în Comisia politică a Adunării Generale a ONU raportul acestui comitet.

Evenimentul a fost cu atât mai important cu cât România deţine în acest an şi preşedinţia Comisiei a IV-a - Politici speciale şi decolonizare, prin reprezentantul permanent la ONU, ambasador Simona Miculescu.

În intervenţia sa în Comisia a IV-a, Dumitru Prunariu a evidenţiat rolul Comitetului în promovarea eforturilor de explorare a spaţiului şi de fructificare a beneficiilor tehnologiilor spaţiale pentru dezvoltarea durabilă a Planetei.

În cursul aceleaşi zile, Dumitru Prunariu a avut şi o intervenţie în cadrul dezbaterii organizate în Comisia a IV-a privind contribuţia COPUOS la Conferinţa ONU pentru dezvoltare durabilă, Rio de Janeiro - 2012. Astfel de dezbateri sunt organizate anual, de către COPUOS, în cadrul Comisiei a IV-a, începând cu anul 2007. Problemele abordate până acum au atins domenii de interes, precum schimbările climatice, securitatea alimentară, probleme globale privind sănătatea, urgenţe în cazul dezastrelor naturale.

În perioada 12-14 octombrie, preşedintele COPUOS, Dumitru Prunariu, va conduce şedinţele Grupului de lucru privind spaţiul extra-atmosferic, menite să analizeze rezoluţia anuală în acest domeniu, avansată şi la această sesiune de România.

Informaţii suplimentare

Ţară noastră deţine preşedinţia COPUOS pentru mandatul 2010-2012. România este membru al COPUOS începând cu anul 1959, numărându-se astfel printre membrii fondatori ai acestuia.

În cadrul acestui Comitet, România s-a remarcat de-a lungul timpului prin activităţi constante de promovare şi susţinere a utilizării spaţiului extra-atmosferic în scopuri paşnice.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii