Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea şefului diplomaţiei române la reuniunea comună a miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre NATO

ro

19 Apr, 2012 19:10 1067 Marime text

Comunicat de presă

Participarea şefului diplomaţiei române la reuniunea comună a miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre NATO

Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a participat, în perioada 18-19 aprilie 2012, la reuniunea comună a miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre NATO, care s-a desfăşurat la Bruxelles. Reuniunea ministerială comună, principalul eveniment politic organizat la acest nivel în pregătirea Summit-ului NATO de la Chicago din 20-21 mai 2012, a permis desfăşurarea, alături de reuniunile tradiţionale ale Consiliului Nord-Atlantic, a unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia, precum şi a unei întâlniri a miniştrilor de externe aliaţi cu principalii contributori la operaţiunea NATO din Afganistan.

Cu acest prilej, aliaţii au discutat temele majore care vor figura pe agenda politică a Summit-ului NATO din mai 2012: perioada post-tranziţie din Afganistan, declararea capabilităţii interimare a NATO în domeniul apărării antirachetă, politica de parteneriate şi revizuirea posturii de apărare şi descurajare a NATO. 

În contextul derulării procesului de tranziţie, problematica Afganistan a fost un subiect important al reuniunii ministeriale, fiind abordat atât în format aliat, dar şi în contextul discuţiilor NATO-Rusia şi în consultările cu statele contributoare la ISAF. Şeful diplomaţiei române a reafirmat sprijinul pentru derularea procesului de tranziţie din Afganistan, care se va încheia în 2014, precum şi pentru transferul responsabilităţilor pe linie de securitate către autorităţile afgane.

Au avut loc consultări cu privire la politica de parteneriate a NATO, care au vizat atât vecinătatea apropiată a Alianţei, cât şi statele din regiunea Orientului Mijlociu şi Nordului Africii, în contextul evoluţiilor din zonă. Ministrul român al afacerilor externe a reiterat interesul acordat de România politicii de parteneriate a NATO şi necesităţii ca aliaţii să menţină în atenţie problematica vecinătăţii estice a Alianţei, cu accent pe regiunea extinsă a Mării Negre şi a Balcanilor de Vest. Ministrul Cristian Diaconescu a subliniat că, în perspectiva Summit-ului NATO de la Chicago, Alianţa va trebui să transmită un mesaj puternic şi încurajator cu privire la menţinerea perspectivelor de extindere a NATO în vecinătatea sa, pornind de la respectarea deciziilor Summit-ului Alianţei de la Bucureşti. Cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe a semnat, alături de alţi omologi aliaţi, o scrisoare comună privind susţinerea participării Bosniei şi Herţegovinei la Planul de Acţiune pentru Aderarea la NATO (MAP). 

În ceea ce priveşte relaţiile cu Rusia, participanţii la reuniune au încurajat progresul în relaţia NATO-Rusia, prin dezvoltarea dialogului politic şi a cooperării practice în domenii de interes comun, trecând în revistă şi temele divergente. România a subliniat importanţa cooperării NATO cu Rusia în ceea ce priveşte stabilizarea Afganistanului, dar şi în lupta împotriva terorismului.

De asemenea, ministrul român al afacerilor externe a exprimat sprijinul pentru declararea la Summit-ul de la Chicago a capabilităţii interimare a NATO în domeniul apărării antirachetă şi a subliniat importanţa menţinerii unei relaţii transatlantice puternice, capabilă să confere Alianţei Nord-Atlantice capacitatea de a face faţă provocărilor curente.

În marja reuniunii, ministrul român de externe a avut o serie de întâlniri cu omologii din SUA, Olanda, Georgia şi Ucraina, unde a fost abordată atât problematica bilaterală, cât şi tematica de securitate în perspectiva Summit-ului NATO de la Chicago. 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii