Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:24 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Radu Podgorean la reuniunea coordonatorilor naţionali ai Cooperării China – state din Europa Centrală și de Est

ro

13 Jul, 2015 13:39 992 Marime text
Secretarul de stat Radu Podgorean a participat, în perioada 9-12 iulie 2015, la Beijing, la cea de a V-a reuniune a coordonatorilor naţionali ai Cooperării dintre China și state ale Europei Centrale şi de Est „16+1”.
Partea chineză a fost reprezentată de Wang Chao, ministru-adjunct, șeful Departamentului Europa al Ministerului Afacerilor Externe, secretar general al Secretariatului cooperării „16+1”. Au mai participat funcționari superiori din ministerele chineze ale Comerțului, Industriei și Tehnologiei Informațiilor, Educației, Agriculturii, Transporturilor, ai altor instituții centrale.
Reuniunea a avut ca obiectiv evaluarea stadiului cooperării în acest format după summitul de la Belgrad din decembrie 2014 și pregătirea viitoarei reuniuni la nivel înalt, preconizată să aibă loc în partea a doua a anului 2015, la Beijing.
În intervenţia din cadrul şedinţei plenare, secretarul de stat Radu Podgorean a transmis un mesaj de continuitate şi abordare pragmatică a participării României la acest format de cooperare, disponibilitatea de a acționa în direcția dezvoltării și diversificării relațiilor bilaterale româno-chineze și a consolidării, și pe această cale, a parteneriatului strategic dintre UE și China.
În acest context, secretarul de stat Radu Podgorean a arătat că interesele României în formatul de cooperare „16+1” sunt, cu precădere, în domeniul energiei, agriculturii, infrastructurii, IT şi turismului. A subliniat că statutul României de stat riveran la Marea Neagră şi la Dunăre asigură condiții aparte de dezvoltare a statutului de placă turnantă și interfață a fluxurilor de mărfuri între piețele europeană și chineză, precum şi spre vecinătatea noastră estică.
A exprimat interesul părţii române pentru iniţiativa chineză „Zona economică a Drumului Mătăsii” și „Calea maritimă a Drumului Mătăsii în sec. XXI” („One Belt, One Road”), proiect de dezvoltare multisectorială cuprinzătoare pe termen lung, și a reliefat hotărârea României de a acționa pe plan bilateral și în cadrul UE pentru realizarea sinergiei dintre Planul de investiții pentru Europa și inițiativa chineză, conform rezultatelor summitului UE-China de la Bruxelles din 29 iunie 2015.
Lucrările reuniunii au continuat prin desfășurarea unui dialog interactiv în 4 ateliere dedicate unor subiecte concrete: Cooperarea în formatul 16+1 şi cooperarea UE-China, Relația dintre cooperarea 16+1 şi „Noul Drum al Mătăsii”, Cooperarea în domeniile comerţului, investiţiilor, agriculturii, turismului şi aviaţiei civile.
De asemenea, partea chineză a organizat o vizită de documentare în provincia Jilin.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii