Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:56 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă la reuniunea informală a miniştrilor din statele membre ale Iniţiativei Central Europene

ro

02 Oct, 2015 10:37 1034 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a participat, la 1 octombrie 2015, în marja reuniunii AG ONU de la New York, la dejunul de lucru informal la nivel ministerial organizat de Preşedinţia macedoneană a ICE (PRES MK ICE).
Principalele subiecte discutate în cadrul reuniunii au vizat stadiul îndeplinirii obiectivelor PRES MK ICE, evoluţiile regionale din Europa Centrală şi de Sud-Est, parcursul european al statelor din regiune, precum şi perspectivele cooperării regionale în general.
Secretarul de stat Daniel Ioniţă a subliniat în intervenţia sa aprecierea şi sprijinul României pentru îndeplinirea obiectivelor ambiţioase ale Preşedinţiei macedonene a ICE. În evaluarea României, rolul cheie al ICE în perioada următoare trebuie să fie continuarea susţinerii pentru procesul de reformă internă din statele membre ICE care nu sunt încă membre UE, dar care sunt ferm angajate în parcursul lor european. Un rol important revine ICE în stimularea cooperării regionale pe plan economic, pentru relansarea economică a regiunii.
Daniel Ioniţă a reiterat, în cadrul dezbaterilor, interesul special al României pentru stabilitatea şi securitatea regiunii Balcanilor de Vest, un accent special fiind axat pe menţinerea stabilităţii interne, promovarea democraţiei şi a statului de drept, implementarea reformelor şi promovarea relaţiilor de bună vecinătate. De asemenea, a evidenţiat importanţa cooperării regionale în Europa Centrală şi de Sud-Est.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice a subliniat totodată că România susţine consolidarea valorilor şi principiilor democratice şi extinderea ariei de libertate şi justiţie în statele din Balcanii de Vest şi din Vecinătatea Estică. Secretarul de stat român a exprimat de asemenea preocuparea României faţă de situaţia de securitate din Ucraina, anexarea ilegală a Crimeei şi escaladarea ulterioară a violenţelor generând riscuri la adresa securităţii şi stabilităţii regionale. În acelaşi context, secretarul de stat Daniel Ioniţă a reiterat susţinerea fermă a României pentru parcursul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi a reluat apelul pentru acordarea întregului sprijin din partea ICE şi a statelor sale membre pentru demersurile Republicii Moldova de aprofundare a cooperării cu UE.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii