Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:48 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Luminiţa Odobescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

ro

24 Mar, 2012 23:08 796 Marime text

Secretarul de stat Luminiţa Odobescu a participat, vineri, 23 martie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), principalele subiecte de pe agendă vizând evoluţiile recente din Siria şi Belarus, precum şi implementarea Strategiei pentru securitate şi dezvoltare în regiunea Sahel.

Miniştrii de externe au analizat situaţia din Siria, precum şi stadiul contactelor europene cu diferiţi reprezentanţi ai opoziţiei siriene. Totodată, au decis consolidarea măsurilor restrictive la adresa regimului sirian.

În cadrul intervenţiei, secretarul de stat Luminiţa Odobescu a reafirmat sprijinul României pentru eforturile emisarului Kofi Annan îndreptate spre reglementarea paşnică a actualei crize. Totodată, a exprimat convingerea că o soluţie democratică de durată nu poate fi realizată fără participarea întregii societăţi siriene. A evidenţiat că eforturile diplomatice trebuie, de asemenea, să faciliteze accesul ajutorului umanitar la populaţia afectată. Referindu-se la reprezentarea diplomatică în Siria, Luminiţa Odobescu a arătat că Ambasada României la Damasc va rămâne deschisă în continuare, menţinând contactul permanent cu membrii comunităţii româneşti şi fiind pregătită să răspundă oricăror eventuale solicitări de asistenţă sau repatriere.

Miniştrii UE au ajuns la un consens asupra regimului de sancţiuni aplicate oficialilor din Belarus responsabili de încălcări grave ale drepturilor omului sau de represiunea societăţii civile şi a opoziţiei democratice. Au adresat un apel autorităţilor de la Minsk pentru a respecta normele internaţionale în ceea ce priveşte protecţia drepturilor omului şi a reprezentanţelor diplomatice. În marja CAE a avut loc un dejun de lucru cu ministrul de externe al Republicii Turcia, Ahmet Davutoglu, în cadrul căruia au abordate evoluţiile regionale din vecinătatea sudică a UE, cu accent pe Siria şi Iran.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii