Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:19 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Luminiţa Odobescu la ceremonia pentru celebrarea „Zilei Dunării"

ro

30 Jun, 2012 17:34 841 Marime text

Secretarul de stat Luminița Odobescu a participat astăzi, 29 iunie, la ceremonia prilejuită de sărbătorirea „Zilei Internaţionale a Dunării", eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Romexpo. Cu acest prilej, a fost inaugurat standul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării din cadrul Târgului Internaţional „Dunărea şi Delta".

Evenimentul se înscrie în suita manifestărilor organizate de Ministerul Afacerilor Externe având drept obiectiv promovarea obiectivelor Strategiei în contextul marcării unui an de la debutul etapei de implementare.

În cadrul ceremoniei, au susţinut alocuţiuni ministrul transporturilor şi infrastructurii, Ovidiu Silaghi, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senatul României, Mircea Geoană, secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, Ambasadorul Austriei la Bucureşti, E. S. Michael Schwarzinger, în calitate de reprezentant al statului co-iniţiator al Strategiei. Domnul Ivan Patzaichin, preşedintele Asociaţiei "Ivan Patzaichin - Mila 23", a prezentat proiectul „Danube Connection. Story and Glory".

Secretarul de stat Luminiţa Odobescu a exprimat satisfacţie faţă de bilanţul pozitiv care încheie primul an de implementare a Strategiei Dunării. A subliniat faptul că importanţa rezultatelor obţinute este dată de modul în care acestea se vor reflecta în dezvoltarea şi cooperarea economică în zona dunăreană.

Luminiţa Odobescu a evidenţiat că, printr-o structură organizatorică eficace, Strategia Dunării este fondată pe o abordare inovativă care presupune mobilizarea de resurse, prin implicarea activă a comunităţilor (locale, de afaceri, universitare, academice), pentru lansarea de proiecte de dezvoltare a regiunii. „Noi poduri dunărene, porturi şi trasee turistice „verzi", Centrul pentru cercetare de la Murighiol, Atlasul digital, reţeaua logistică şi Centrul de promovare a exporturilor, lansarea albumului „Dunărea Românească" sunt doar o parte din proiectele iniţiate pe parcursul acestui an. Obiectivul nostru este ca Dunărea să devină o magistrală fluvială modernă, atractivă din punct de vedere comercial şi compatibilă cu mediul înconjurător şi ecosistemele existente".

Secretarul de stat s-a referit, de asemenea, la importanţa dimensiunii externe a Strategiei. „Conexiunea strategică cu regiunea Mării Negre şi cu Asia Centrală oferă deschidere spre alte formate de cooperare regională, inclusiv de pe alte continente. De aceea, suntem interesaţi să acţionăm pentru asigurarea vizibilităţii internaţionale a Dunării şi explorarea posibilităţilor de schimb de experienţă. Un exemplu este implicarea activă a României în dezvoltarea iniţiativei ASEM Dunăre - Mekong de cooperare în domeniul gestionării resurselor de apă şi conservării mediului".

Cu prilejul ceremoniei de sărbătorire a „Zilei Internaţionale a Dunării", secretarul de stat a salutat eforturile echipei dunărene din Ministerul Afacerilor Externe şi ale reprezentanţilor ministerelor de linie care au contribuit la avansarea unor proiecte naţionale şi transfrontaliere în cadrul Strategiei Dunării.

Mai multe informaţii despre eveniment pot fi găsite pe site-ul Romexpo http://www.delta-expo.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii