Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:46 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Daniel Ioniţă la sesiunea de închidere a celui de-al doilea modul al cursului de nivel înalt privind Politica de Securitate şi Apărare Comună

ro

13 Nov, 2015 14:35 957 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a participat, astăzi, 13 noiembrie 2015, în calitate de vorbitor principal la sesiunea de închidere a celui de-al doilea modul al cursului de nivel înalt privind Politica de Securitate şi Apărare Comună ,,ESDC 11th High Level Course Jean Monnet”, organizat  de Colegiul European de Securitate şi Apărare (Serviciul European de Acţiune Externă) în parteneriat cu Colegiul Naţional de Afaceri Interne din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti.
În intervenţia sa, secretarului de stat Daniel Ioniţă a pus accentul pe strategia României în domeniul managementului crizelor şi pe viziunea ţării noastre asupra securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre.
Referindu-se la iniţiativele din cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), Daniel Ioniţă a menţionat faptul că România s-a implicat activ în numeroase misiuni civile şi operaţii militare PSAC, conştientizând importanţa şi impactul pe care acestea îl au în contextul demersurilor UE de consolidare a securităţii şi stabilităţii internaţionale. În acest sens, în urmă cu 4 ani România a adoptat o strategie naţională cu privire la participarea în misiunile civile ale Uniunii Europene.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice a subliniat în mod deosebit importanţa următoarelor aspecte: sporirea solidarităţii între statele membre UE, adoptarea unei poziţii pro-active a UE în vecinătatea estică şi cea sudică şi coordonarea acesteia cu NATO, sprijinirea membrilor Parteneriatului Estic, inclusiv pentru gestionarea comună a ameninţărilor de securitate, consolidarea PSAC, dezvoltarea în continuare a parteneriatului transatlantic, precum şi amplificarea eforturilor pentru asigurarea securităţii energetice şi a celei cibernetice.
De asemenea, secretarul de stat Daniel Ioniţă a precizat că pregătirea forţelor armate, reforma sectorului de securitate, combaterea pirateriei, monitorizarea implementării acordurilor de pace şi asistenţa la frontieră, constituie domenii în care România participă cu o contribuţie apreciată, în contextul misiunilor şi operaţiilor derulate de UE.
„Este evident că Uniunea Europeană trebuie să utilizeze acest instrument de acţiune specific într-o manieră mai cuprinzătoare cu scopul de a obţine o prezenţă mai activă la nivel regional şi global”, a declarat Daniel Ioniţă cu referire la PSAC.
În ceea ce priveşte securitatea şi stabilitatea în regiunea Mării Negre, secretarul de stat pentru afaceri strategice a arătat că, în ultima perioadă, pacea şi libertatea au fost din nou ameninţate în apropierea graniţelor Uniunii Europene şi NATO. În est aceste ameninţări provin, în principal, din partea Rusiei care, prin anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, a încălcat principiile dreptului internaţional şi obligaţiile asumate în acest sens, în timp ce în sud principala ameninţare este reprezentată de fenomenul migraţionist.
„Vecinătatea imediată a Europei, atât în est, cât şi spre sud, este supusă unor ameninţări şi riscuri majore de natură diferită. Totuşi, ambele regiuni sunt vitale pentru valorile şi proiectele noastre comune de a construi o Europă liberă, paşnică şi prosperă”, a declarat Daniel Ioniţă.
Ca posibile soluţii, secretarul de stat pentru afaceri strategice a menţionat întărirea cooperării între Uniunea Europeană şi NATO, precum şi strângerea legăturilor transatlantice. În acest sens, Daniel Ioniţă a subliniat că noua Strategie de Politică Externă şi Securitate pe care Uniunea Europeană ar trebui să o adopte anul viitor trebuie să prezinte o viziune comună care să fie asumată de toate statele membre UE şi care să reflecte diferitele preocupări ale acestora.
“Avem nevoie de o viziune comună, de o Europă mai integrată şi mai influentă, alături de Statele Unite ale Americii. În acelaşi timp, ne dorim ca parteneriatul strategic dintre NATO şi UE să fie aprofundat cu obţinerea unor rezultate concrete. Ne confruntăm cu aceleaşi provocări: războiul hibrid, precum şi utilizarea, în sens negativ şi pe scară largă, a propagandei”, a declarat în încheiere secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii