Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:39 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului Teodor Baconschi la cea de-a doua zi a Forumului Economic Consiliul de Cooperare al Golfului - România - Bucureşti - Oportunităţi de afaceri în Europa Centrală şi de Sud-Est

ro

10 Mar, 2011 16:45 545 Marime text

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi a participat astăzi, 9 martie la Forumul Economic CCG - România - Bucureşti: Oportunităţi de afaceri în Europa Centrală şi de Sud-Est, care se desfăşoară în premieră la Bucureşti, în perioada 8 - 10 martie, la iniţiativa Secretarului General al Consiliului de Cooperare al Golfului, ES Abdulrahman H. Al-Attiyah.

În cadrul intervenţiei sale, în calitate de organizator şi susţinător al acestei manifestări, ministrul Teodor Baconschi a declarat: „Dorim ca România să devină un important partener economic în Europa pentru statele din Golf. Mediul de afaceri din ţara noastră, expertiza României în relaţiile cu statele din lumea araba / în Sud-Estul Europei dar si cea rezultată din calitatea de membru al Uniunii Europene au foarte multe de oferit regiunii Golfului. Avem legături istorice cu numeroase state arabe şi Guvernul nostru este hotărât să lucreze cu partenerii din Golf în scopul promovării schimburilor economice bilaterale şi construirii unui mediu de afaceri favorabil acestei colaborări (...).Ne vom concentra asupra unor priorităţi economice strategice, precum: securitatea energetică, exportul, atragerea de investiţii străine, promovarea parteneriatelor public - privat, mai ales în industrie şi infrastructură."

În cadrul lucrărilor Forumului de astăzi au mai susţinut intervenţii: Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu; preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senatul României, Titus Corlăţeanu; ministrul Comerţului şi Industriilor din Kuwait, E.S Ahmad Rashed Al-Hauron; secretarul general al Federaţiei Camerelor de Comerţ al Consiliului de Cooperare al Golfului, Abdulrahim Hasan Naqi; reprezentantul Camerei de Comerţ şi Industrii a României, Sorin Dimitriu şi subsecretarul de stat pentru Afaceri Economice, Ministerul Economiei din Oman, Dr. Sheikh Abdul Malik bin Abdullah Al Hinai.

Bilanţul primelor două zile relevă prezenţa la lucrările Forumului a peste 130 de oficiali şi companii din Golf şi a peste 250 de înalţi oficiali şi preşedinţi de companii care activează în România. Conform unor prime evaluării a organizatorilor, proiectele

prezentate expuse de companiile româneşti de stat şi private la masa discuţiilor depăşesc 10 miliarde de euro.

Oamenii de afaceri străini prezenţi la eveniment şi-au exprimat interesul pentru mai multe domenii, pe care România şi-a propus să le dezvolte: industria petrolului şi a gazelor naturale, infrastructura, construcţia de locuinţe, construcţiile industriale, fabrici de ciment, rafinării şi combinate petrochimice, domeniul agricol, turismul, transporturile şi energia convenţională şi alternativă, tehnologie si transfer de know how, etc.

De asemenea, participanţii la eveniment au convenit să colaboreze pentru a pune bazele unor parteneriate de durată, care să se concretizeze în contracte economice, subliniind faptul că este necesară acordarea unei atenţii deosebite componentei de follow-up, în scopul creării premiselor necesare evaluării permanente a stadiului de realizare a proiectelor convenite între părţi, dar şi pentru identificarea altor oportunităţi de cooperare.

Informaţii suplimentare:

Evenimentul a fost organizat sub înaltul patronaj al Preşedinţiei României, prin eforturile Ministerului Afacerilor Externe, în colaborare cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Secretariatul General al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), în parteneriat cu Forum Invest şi Federaţia Camerelor de Comerţ ale CCG.

Obiectivele stabilite de organizatori au vizat în principal: dezvoltarea relaţiilor economice dintre România şi statele arabe din Golf; atragerea capitalului arab în economia românească; încurajarea firmelor româneşti interesate în colaborarea cu partenerii arabi şi găsirea celor mai adecvate metode pentru asigurarea prezenţei româneşti pe aceste pieţe, facilitarea colaborării de tip parteneriat public privat pe toate domeniile de interes pentru România şi pentru statele membre ale CCG.

Dacă primele două zile au fost dedicate dezbaterilor şi expunerilor de oferite în cadrul a 5 paneluri (I. energie, resurse naturale: petrol şi gaze naturale; II. infrastructură, construcţii, piaţa imobiliară; III. turism, sănătate; IV. promovarea de investiţii, comerţ şi IT & C şi V. Agricultură), ultima zi este rezervată discuţiilor tête-à-tête între oamenii de afaceri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii