Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:14 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Albă, Ucraina

ro

02 Apr, 2016 13:02 1430 Marime text
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat astăzi, 1 aprilie 2016, la comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Albă, Ucraina, cu ocazia marcării a 75 de ani de la tragicul eveniment. Oficialul român a depus o coroană de flori la monumentul martirilor și a adresat un mesaj celor prezenți.
 
Marea lecţie de istorie lăsată nouă de sutele de săteni din Valea Siretului, care au pierit aici acum 75 de ani, constă în puterea sacrificiului făcut pentru păstrarea identităţii naţionale, a limbii şi a credinţei înaintaşilor noştri. Să ne înclinăm deci în faţa acestor martiri ai neamului românesc pe care-i pomenim astăzi şi să facem din jertfa lor un reper moral pentru generaţiile prezente şi viitoare”, a spus demnitarul.
 
Totodată, ministrul delegat Dan Stoenescu a avut întrevederi cu guvernatorul regiunii Cernăuţi, Oleksandr Fişciuk şi cu preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Ivan Muntean.
 
În cadrul discuțiilor, oficialul român a reiterat sprijinului pentru suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, pe care România îl exprimă constant în dialogul bilateral şi în forurile internaţionale. Acesta a subliniat că România rămâne un avocat puternic al Ucrainei în ceea ce priveşte parcursul european al acesteia.
 
În ceea ce privește păstrarea identităţii culturale și a limbii materne a minorităţii române din Ucraina, ministrul delegat a reafirmat sprijinul constant al autorităților de la București. Oficialul a mai evidențiat însemnătatea educației de calitate în limba maternă și a accesului neîngrădit al minorităţilor naţionale la publicaţii şi alte forme de asistenţă acordată de statul înrudit.
 
Este important ca administraţiile locale şi regionale să preia mesajele pozitive ale dialogului politic la nivel înalt şi să dinamizeze, la rândul lor, contactele bilaterale cu entităţi corespondente din cealaltă ţară”, a declarat ministrul delegat Dan Stoenescu.
 
În încheierea discuțiilor, părțile au agreat utilitatea dialogului permanent între reprezentanții autorităților din cele două state, atât la nivel central cât și local, și au exprimat satisfacţia pentru nivelul de dezvoltare al relațiilor bilaterale.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii