Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:35 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

ro

07 Mar, 2017 15:54 1499 Marime text
Ana Birchall: Este esențial ca Uniunea să reafirme sprijinul pentru politica de extindere a UE, care are un efect transformator din punct de vedere politic, economic, social și instituțional, precum și pentru întărirea cooperării regionale şi dezvoltarea de proiecte concrete în Balcanii de Vest, cu beneficii directe asupra populației din regiune.
 
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a participat, în data de 7 martie 2017, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG).
 
Principalul subiect de interes de pe agenda reuniunii a vizat pregătirea proximului Summit european din 9-10 martie 2017. În acest context, miniștrii pentru afaceri europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii pe marginea proiectului de Concluzii ale Consiliului European, cu accent pe ocuparea forței de muncă, creșterea și competitivitatea, migrația, securitatea și apărarea și relațiile externe UE.
 
În cadrul discuțiilor, ministrul delegat Ana Birchall a exprimat susținerea pentru continuarea implementării strategiilor privind Piața Internă, consolidarea politicii industriale a UE și definitivarea pieței unice digitale. De asemenea, în ceea ce privește aspectele referitoare la securitate şi apărare, demnitarul român a evidențiat necesitatea implementării obiectivelor formulate la nivel european și euro-atlantic, cu asigurarea complementarității deciziilor în plan european cu cele asumate în cadrul NATO. A subliniat importanța, atât pentru statele membre, cât și pentru partenerii UE, a promovării în continuare la nivel UE a măsurilor de combatere a amenințărilor hibride.
 
Totodată, în discuțiile vizând pregătirea Consiliului European referitoare la politica comercială a UE, ministrul delegat a declarat că “România sprijină angajamentul ferm al UE de a menține o politică comercială activă cu partenerii terți.”. În context, a salutat votul pozitiv recent al Parlamentului European cu privire la Acordul economic și comercial cuprinzător dintre UE și Canada și a subliniat importanța garantării accesului ne-discriminatoriu al tuturor cetățenilor europeni la beneficiile economice ale Acordului, prin concretizarea angajamentului Canadei de a elimina, în decembrie 2017, vizele pentru toți cetățenii români.
 
Cu referire la migrație, partea română a subliniat importanța abordării cauzelor profunde ale fenomenului. „România susține consolidarea cooperării cu partenerii externi, state de origine și de tranzit, inclusiv în baza măsurilor agreate la Summit-ul European informal din Malta din 3 februarie care vizează gestionarea migrației pe ruta Mediteranei Centrale, precum și sprijinul UE pentru statele aflate de-a lungul rutei Balcanilor de Vest. Totodată, trebuie să continuăm implementarea Declarației UE-Turcia din martie 2016”, a declarat ministrul delegat Ana Birchall.
 
De asemenea, oficialul român a reiterat necesitatea menținerii angajamentului Uniunii în Balcanii de Vest. În context, a reafirmat sprijinul pentru politica de extindere a UE, care “are un efect transformator din punct de vedere politic, economic, social și instituțional, precum și pentru întărirea cooperării regionale şi dezvoltarea de proiecte concrete cu benefici directe asupra populației din regiune”.
 
Cu prilejul reuniunii CAG au fost adoptate formal, ca punct fără dezbatere, de către miniștrii afacerilor europene, Concluziile Consiliului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, urmare a raportului Comisiei Europene publicat la 25 ianuarie. “Concluziile sunt echilibrate și reflectă angajamentul autorităților române de a continua lupta împotriva corupției și reforma sistemului judiciar, precum și continuarea dialogului cu Comisia Europeană în vederea îndeplinirii obiectivului de finalizare a Mecanismului”, a arătat ministrul delegat Ana Birchall. În acest sens, oficialul român a susținut că, urmare a demersurilor făcute de către Primul-ministru Sorin Grindeanu în discuțiile cu Președintele si Prim-Vicepreședintele Comisiei Europene, a fost deja demarat dialogul cu Comisia Europeană pentru a permite clarificarea unor aspecte din cele 12 recomandări din raport în vederea îndeplinirii acestora cât mai repede. 
 
Referitor la adoptarea concluziilor privind raportul MCV, Ana Birchall a subliniat necesitatea de a avea recomandări ne-echivoce care să permită un calendar predictibil pentru finalizarea Mecanismului și a salutat recunoașterea de către Comisia Europeană a lipsei oricărei legături între Mecanism și alte dosare europene, precum Schengen sau fondurile structurale.
 
Miniștrii pentru afaceri europene au avut, totodată, un schimb de opinii cu privire la Semestrul European și despre proiectul de recomandare privind politica economică a zonei euro, în vederea transmiterii, spre andosare, către Consiliul European.
 
În cadrul CAG, Președinția malteză a Consiliului UE a informat cu privire la stadiul implementării prevederilor Acordului Inter-instituțional privind mai buna legiferare.
 
De asemenea, la reuniunea CAG din 7 martie 2017, miniștrii pentru afaceri europene au formalizat acordul cu privire la pachetul vizând revizuirea la mijlocul etapei a Cadrului Financiar Multianual 2014-2020.
 
Totodată, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a avut o serie de întrevederi cu ministrul de stat german pentru Europa, Michael Roth, cu ministrul de stat britanic, David Jones, cu secretarul de stat italian, Sandro Gozi, precum și cu secretarul de stat spaniol pentru UE, Jorge Toledo Albiñana. Ministrul delegat Ana Birchall are programată și o întrevedere cu comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii