Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:58 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe, la reuniunea formala a Consiliului Nord-Atlantic

ro

04 Dec, 2009 22:28 570 Marime text

Participarea ministrului interimar al afacerilor externe, la reuniunea formală a Consiliului Nord-Atlantic

(Bruxelles, 4 decembrie 2009)

Ministrul interimar al Afacerilor Externe Cătălin Predoiu a participat la reuniunea formală a Consiliului Nord-Atlantic, desfăşurată la Bruxelles, astăzi, 4 decembrie. În cadrul reuniunii, şefii diplomaţiilor din cele 28 de state membre au discutat în principal despre perspectivele euro-atlantice ale statelor din Balcanii de Vest, cu accent pe situaţia Muntenegrului şi a Bosniei şi Herţegovina. A fost abordat, totodată, subiectul apărării anti-rachetă.

Miniştrii de externe ai statelor membre NATO au luat decizii importante pentru avansarea procesului de integrare euro-atlantică a regiunii Balcanilor de Vest, de importanţă strategică pentru securitatea europeană.

Aliaţii au recunoscut progresele înregistrate de Muntenegru în realizarea reformelor necesare şi au decis să lanseze acestuia invitaţia de a participa la Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP), pentru a avansa în direcţia aderării la NATO.

În ceea ce priveşte Bosnia şi Herţegovina, miniştrii de externe au salutat consensul existent la nivelul clasei politice din acest stat cu privire la obiectivul obţinerii MAP şi au subliniat faptul că aceasta a făcut progrese notabile pe linia cooperării cu NATO.

Miniştrii au confirmat sprijinul statelor NATO pentru aspiraţiile sale de a deveni membru NATO şi faptul că Alianţa doreşte ca Bosnia-Herţegovina să participe în procesul MAP pentru a-şi îndeplini acest deziderat.

Miniştrii au decis că Bosnia – Herţegovina va fi invitată la MAP, precizând însă că acest proces va începe efectiv atunci când vor fi obţine progrese suplimentare în domeniul reformelor, menite să permită Bosniei-Herţegovina să utilizeze pe deplin acest instrument. NATO va continua să monitorizeze activ evoluţiile şi progresele din Bosnia-Herţegovina, în vederea demarării procesului MAP.

România, alături de alte state membre, a susţinut puternic acordarea MAP Muntenegrului şi Bosniei-Herţegovina, în concordanţă cu sprijinul constant pe care ţara noastră îl acordă aspiraţiilor acestor state de aderare la NATO şi procesului general de integrare euro-atlantică a Balcanilor de Vest.

Statele NATO au exprimat întreaga disponibilitate de dialog şi cooperare cu Serbia, în concordanţă cu viziunea NATO pentru integrarea euro-atlantică a regiunii. România a susţinut continuarea aprofundării politicii de dialog apropiat şi angajare calibrată a acesteia, cu posibilitatea trecerii acesteia la un stadiu superior în relaţia cu NATO, atunci când Serbia va dori şi solicita aceasta.

Aliaţii au discutat, de asemenea, aspecte legate de problematica apărării anti-rachetă. Ministrul român de externe a exprimat apreciere faţă de noua abordare adaptiv-graduală lansată de către administraţia SUA. Au subliniat necesitatea valorificării acestei abordări pentru continuarea eforturilor de dezvoltare a apărării anti-rachetă în cadrul NATO, în conformitate cu principiile indivizibilităţii securităţii şi solidarităţii aliate, precum şi cu deciziile Summit-urilor de la Bucureşti şi Strasbourg-Kehl.

Aliaţii au apreciat, totodată, abordarea pragmatică, graduală, evolutivă care acordă prioritate zonelor geografice cu vulnerabilitate sporită în faţa ameninţărilor cu rachete balistice. Şeful diplomaţiei române a exprimat sprijinul României pentru această abordare şi interesul de a avea o contribuţie constructivă în baza interesului naţional şi a solidarităţii Alianţei.

La finalul reuniunii miniştrii afacerilor externe aliaţi au adoptat o declaraţie ministerială.

Seria de manifestărilor formale s-a încheiat cu o reuniune a Consiliului NATO – Rusia. Ministrul Predoiu a evidenţiat cu acest prilej dorinţa României de a dezvolta o relaţie funcţională între NATO şi Rusia, bazată pe promovarea pragmatică a intereselor comune, dar şi pe principiile şi angajamentele asumate în conformitate cu Declaraţia de la Roma şi Actul final de la Helsinki. 

În acest sens ministrul român a evidenţiat importanţa reluării participării Rusiei la regimul CFE, după suspendarea acestei participări in urmă cu 2 ani, cu respectarea angajamentelor asumate privind retragerea efectivelor şi echipamentelor  militare din zona Transnistriei.  A subliniat, totodată, importanţa implementării deciziilor luate la Summit-ul NATO de la Bucureşti privind cooperarea  NATO-Rusia în sprijinul operaţiunii ISAF din Afganistan.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii