Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la dezbaterea “Germania și România – parteneri pentru politici de securitate în cadrul NATO”

ro

02 Jul, 2015 18:33 912 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, 2 iulie 2015, la dezbaterea cu tema “Germania și România – parteneri pentru politici de securitate în cadrul NATO”, organizată de Colegiul Noua Europă și de Ambasada Germaniei la București. La eveniment au mai participat Andrei Pleșu, fost ministru de externe și președinte al Fundației Noua Europă, Jasper Wiek, coordonator al Departamentului de Politici de Securitate și Apărare din cadrul MAE german, Emil Hurezeanu, ambasadorul desemnat al României în R. F. Germania și Hans Werner Lauck, ambasadorul Germaniei la București.
Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat că împreună cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier a stabilit în decembrie 2014 înființarea unui mecanism bilateral de consultări pe teme strategice, acesta fiind deosebit de relevant pentru o mai bună înțelegere comună a amenințărilor de securitate provenite din Est și din Sud.
Având în vedere contextul actual de instabilitate – criza din Ucraina, atitudinea provocatoare a Rusiei, proliferarea terorismului și a acțiunilor extremiste a ISIL/DAESH, situațiile din nordul Africii și Orientul Mijlociu, migrația ilegală – obiectivele comune ale României și Germaniei trebuie să fie, în opinia diplomației române, consolidarea securității naționale și a securității Alianței prin acordarea unei atenții sporite apărării colective.
„Chiar astăzi, în prezența Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, a avut loc un moment simbolic – acela de a vizita la București unul dintre Centrele de Comandă și Control, NATO Force Integration Unit, care reprezintă una din contribuțiile României la măsurile de adaptare ale NATO pentru îmbunătățirea apărării colective. Mă bucur că, datorită colaborării noastre strânse în domeniul securității cu Germania, această prezență a NATO va include și ofițeri germani, o contribuție pe care o apreciem foarte mult. Vreau să subliniez că România apreciază în mod deosebit eforturile semnificative ale Germaniei în consolidarea apărării colective a Alianței”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, menționând și participarea Germaniei la măsurile de reasigurare, inclusiv în cadrul exercițiilor NATO din Marea Neagră. Totodată, șeful diplomației române a mai vorbit despre necesitatea de adaptare a Alianței pe termen lung, despre propunerea României ca NATO să dezvolte o strategie coerentă și integrată, cuprinzând abordări pentru partenerii din vecinătatea NATO sudică și cea estică, despre importanța menținerii politicii ușilor deschise a NATO și dezvoltarea unei viziuni strategice asupra regiunii Mării Negre.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii