Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:45 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la dejunul de lucru al Consiliului Nord-Atlantic din cadrul ministerialei de externe NATO (Antalya, 14 mai 2015)

ro

14 May, 2015 15:14 923 Marime text
În cadrul reuniunii miniștrilor de externe NATO din Antalya, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, la 14 mai 2015, la dejunul de lucru al Consiliului Nord-Atlantic, care a prilejuit o primă dezbatere asupra agendei Summit-ului‎ Alianței din Polonia, din 2016.

Ministrul român de externe a subliniat în cadrul reuniunii necesitatea implementării complete, până la viitorul Summit, a deciziilor adoptate la reuniunea la vârf din Marea Britanie, cu accent pe Planul de acţiune al Alianţei pentru creşterea nivelului de reacţie (Readiness Action Plan/RAP), argumentând, totodată importanţa continuării procesului de adaptare a NATO la noile realităţi de securitate.

Bogdan Aurescu a subliniat de asemenea în intervenţia sa că mediul de securitate regional şi internaţional se află într-o continuă dinamică, fapt care impune necesitatea continuării procesului de adaptare a NATO pe termen lung, atât în plan conceptual, inclusiv prin analizarea documentelor strategice şi programatice ale Alianţei, cât şi operaţional, prin adoptarea de noi măsuri destinate consolidării apărării colective.

Totodată, ministrul roman al afacerilor externe a punctat importanţa transmiterii la Summit-ul din Polonia a unui semnal puternic faţă de parteneri, prin aprofundarea cooperării acestora cu NATO, dar şi prin adoptarea unor decizii concrete în ceea ce priveşte extinderea Alianţei. Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România susţine declararea la Summit-ul de anul viitor a Capacităţii Operaţionale Iniţiale a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

Toate aceste măsuri sunt menite să pregătească răspunsul pe termen lung al Alianţei Nord-Atlantice la provocările de securitate tot mai diverse şi complexe. "Asigurarea unei Europe a păcii, coezive şi stabile continuă să fie sarcina primordială a statelor membre NATO‎" a arătat în final ministrul Bogdan Aurescu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii