Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe, Andrei Marga, la Summit-ul SEECP

ro

15 Jun, 2012 22:57 900 Marime text

Ministrul afacerilor externe Andrei Marga a participat astăzi, 15 iunie, la Belgrad, la Summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), care a marcat încheierea Preşedinţiei în exerciţiu asigurate de Serbia.

Agenda reuniunii s-a axat pe evaluarea situaţiei politice din regiune, discuţii cu privire la viitorul SEECP şi al cooperării regionale, precum şi aprobarea nominalizării noului Secretar general al Consiliului Cooperării Regionale (RCC).

În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române a reafirmat susţinerea României pentru îndeplinirea obiectivului european al Serbiei şi a subliniat că obţinerea statutului de candidat de către statul sârb în primăvara acestui an a reprezentat un prim pas important în parcursul european al Serbiei. Totodată, ministrul Marga a punctat progresele semnificative înregistrate de statele din Balcanii de Vest în ultimul an în relaţia cu UE (semnarea Tratatului de Aderare de către Croaţia, avizul pozitiv primit de Muntenegru în vederea începerii negocierilor de aderare, progresele realizate de noul Consiliu de Miniştri de la Sarajevo şi a pledat pentru intensificarea cooperării regionale - proces complementar integrării europene. Totodată, oficialul român şi-a exprimat încrederea că relaţiile Ankara-Bruxelles, reciproc benefice pentru ambele părţi, vor avansa în perioada următoare.

Ministrul român a salutat progresele semnificative în relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în cadrul Acordului de Asociere. „R. Moldova reconfirmă constant că este o reală poveste de succes şi, totodată, fruntaşul dimensiunii estice a politicii europene de vecinătate. Progresul negocierilor pentru Acordul de Asociere cu UE, lansarea negocierilor pentru DCFTA, precum şi reuşitele indiscutabile pentru iniţierea fazei a doua a Planului de Acţiune pentru liberalizarea regimului de vize sunt elocvente în acest sens", a declarat ministrul Andrei Marga.

Şeful diplomaţiei române a subliniat că în ultimul deceniu regiunea a evoluat către un spaţiu mai prosper şi mai sigur, inclusiv datorită structurilor de cooperare regională. „Iniţiativele promovate în aceste formate, fie ele politice sau sectoriale, au demonstrat că statele din regiune pot, împreună, să identifice riscurile şi să le combată prin abordări comune coerente", a afirmat demnitarul român.

Subliniind că SEECP în cei 16 ani de existenţă şi-a demonstrat şi reconfirmat relevanţa ca principal forum politic de dialog, oficialul român a precizat că „se resimte nevoia unei reflecţii cuprinzătoare privind viitorul SEECP. Este în interesul tuturor statelor participante să avem un SEECP mai puternic şi mai vocal."

Ministrul Andrei Marga a apreciat oportună lansarea dezbaterilor pe tema viitorului SEECP, subliniind că doar printr-o implicare sporită a tuturor statelor participante în structurile de cooperare regională, care să conducă la realizarea de proiecte şi programe concrete, va fi posibilă cumularea rezultatelor aşteptate, iar regiunea va dobândi greutate pe scena europeană: „Construirea unui pol sud-est european stabil şi prosper care să-şi poată promova mai eficient interesele în plan european şi euro-atlantic; promovarea unei agende sectoriale reale axate pe domenii de importanţă majoră precum energia, infrastructura, transporturile, mediu, investiţii, întreprinderi mici şi mijlocii; creşterea funcţionalităţii parteneriatului cu RCC şi Uniunea Europeană: impulsionarea procesului de extindere sunt aspecte pe care le avem în vedere şi le dorim materializate."

În acest context, Summit-ul a examinat recomandarea privind crearea unui Grup al Înţelepţilor care să analizeze şi să identifice cele mai bune soluţii pentru reformarea şi dezvoltarea SEECP.

În cadrul reuniunii a fost aprobată numirea lui Goran Svilanovic - fost ministru sârb de externe - în funcţia de Secretar general al RCC.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii