Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:40 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea Ambasadorului Romaniei la Baku la deschiderea sesiunii de iarna a Scolii Internationale

ro

06 Dec, 2009 17:14 890 Marime text

Ambasadorul Nicolae Ureche, în calitate de reprezentant al Ambasadei Punct de Contact NATO în Azerbaidjan, va participa la data de 7 decembrie 2009 la conferinţa care marchează deschiderea oficială a sesiunii de iarnă a Şcolii Internaţionale NATO a Azerbaidjanului (NISA), pe tema securităţii cibernetice.

Ambasadorul României la Baku va rosti un cuvânt de deschidere, în care va prezenta viziunea NATO asupra paradigmei actuale de securitate, accentuând asupra prevederilor declaraţiilor finale ale Summitelor NATO de la Bucureşti şi Strasbourg-Kehl, inclusiv asupra coagulării politicii de apărare cibernetică a Alianţei după atacurile cibernetice asupra Estoniei, în primăvara anului 2007. De asemenea, ambasadorul va susţine o prezentare în cadrul panelului „NATO şi politica cibernetică".

Pe agenda conferinţei se află teme precum: politica NATO în domeniul cibernetic, rolul ONU în asigurarea securităţii cibernetice, terorismul cibernetic şi securitatea informaţională. În cadrul sesiunilor de lucru vor prezenta rapoarte reprezentanţi ai Consiliului UE, Centrului de Excelenţă din Estonia, ai ministerelor de profil din Azerbaidjan, ai mediului diplomatic şi cercetători internaţionali în domeniul studiilor de securitate.

La manifestare, care se desfăşoară în perioada 7-12 decembrie 2009, participă 40 de studenţi şi reprezentanţi ONG din 16 state membre NATO şi partenere, între care şi România.

Informaţii suplimentare

Rolul de Ambasadă Punct de Contact NATO este exercitat pe perioade de câte doi ani.

La 1 ianuarie 2009, România a preluat mandatul de Ambasadă Punct de Contact NATO (CPE) în Azerbaidjan pentru perioada 2009-2010.

Ambasadele puncte de contact NATO în statele partenere au un rol important în derularea relaţiei dintre Alianţă şi statul respectiv. Acesta include sprijinul în derularea activităţilor NATO, în special a celor de diplomaţie publică, în plan local, precum şi întreprinderea demersurilor necesare în vederea asigurării unui canal de comunicare pentru politicile NATO în statul partener.

Importanţa acordată de România acestui mandat reiese din numărul mare de activităţi organizate de ambasada la Baku în calitate de CPE, prin participarea unor oficiali MAE, inclusiv la nivel de secretar de stat, precum şi prin participarea constantă a ambasadorului României la Baku la evenimentele publice pe teme de securitate organizate de oficialii azeri în colaborare cu Şcoala Internaţională NATO din Azerbaidjan (NISA). Aceste proiecte au vizat atât pregătirea şi organizarea unor conferinţe, seminarii, ateliere de lucru pe teme de securitate, în colaborare cu NATO şi cu partenerii locali, precum şi organizarea unor vizite de informare şi documentare ale formatorilor de opinie şi reprezentanţilor mediilor academice/studenţi/jurnalişti din Azerbaidjan la sediul Alianţei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii