Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Teodor Baconschi a prezidat astăzi reuniunea Consiliului Director al Forumului Naţional pentru implementarea SUERD

ro

28 Sep, 2011 22:33 772 Marime text

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi a prezidat astăzi, 28 septembrie 2011,prima reuniune aConsiliului Director al Forumului naţional pentru implementarea Strategiei UE pentru regiunea Dunării. La reuniune au participatministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional,HunorKelemen, Alexandru Nazare, secretar de stat în MinisterulTransporturilor şi Infrastructurii și Dan Lazăr, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice.

Cu acest prilej au fost discutate o serie de aspecte privind stadiul implementării SUERD, proiectele prioritare vizate de ţara noastră, modalităţile de finanţare a acestora, precum şi stabilirea calendarului evenimentelor ce urmează a fi derulate în perioada următoare în cadrul Strategiei dunărene.

În calitate de preşedinte al Forumului naţional, ministrul Afacerilor Externe a declarat: „Ne-am propus ca în următoarele săptămâni să facem o listă clară de proiecte concrete în cadrul reuniunilor grupurilor de lucru. Avem proiecte, pe de o parte aprobate de Guvernul României şi pe de altă parte, pe lângă cele prezentate deja la DGRegio, o serie de proiecte adiţionale care au fost formulate de către instituţii partenere. De pildă, elaborarea unui Atlas integrat privind bazinul Dunării (propunere a Academiei Române), armonizarea legislaţiei pentru utilizarea carburanţilor pe Dunăre (propunere PETROM), crearea unui Centru de excelenţă de promovare pentru regiunea Dunării şi Mării Negre (propunere MECMA), crearea unei reţele a oraşelor creative (propunere CODCR), dezvoltarea porturilor „verzi" la Dunăre (propunere grupul de lucru SECI-Viena) şi altele".

Referindu-se la evenimentele preconizate în cadrul SUERD pentru etapa următoare, ministrul Afacerilor Externe a anunţat că, în perioada 7-8 noiembrie 2011, va avea loc la Bucureşti reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele dunărene, iar în prima parte a anului 2012 se va organiza la Bucureşti reuniunea coordonatorilor naţionali şi coordonatorilor de domenii prioritare.

În ceea ce priveşte finanţarea, ministrul Teodor Baconschi a punctat faptul că există deja câteva instrumente europene care pot fi accesate pentru implementarea proiectelor, respectiv: fondurile structurale şi de coeziune, fondul de solidaritate al Uniunii Europene, Programul FP 7, Instrumentul Life+, Fondul European de Garantare în Agricultură, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. De asemenea, şeful diplomaţiei române a subliniat că, în perspectiva realizării unor proiecte în parteneriat public-privat, se pot utiliza şi fonduri puse la dispoziţie de către instituţii financiare internaţionale de tipul BEI şi BERD. Pentru gestionarea aspectelor legate de asigurarea finanţării ministrul Teodor Baconschi a propus crearea unui grup de lucru interministerial.

La rândul lor, miniştrii prezenţi la reuniune au făcut apel la impulsionarea dialogului cu comunităţile locale, cu reprezentanţii autorităţilor publice implicate în zonele adiacente Dunării pentru a deveni parteneri în proiectele care ţin de dezvoltarea comunităţilor pe care le reprezintă. De asemenea, aceştia au trecut în revistă o serie de proiecte care ar putea fi adoptate în cadrul Strategiei şi au agreat paşii următori în implementarea cu succes a obiectivelor SUERD pentru ţara noastră

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii