Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:36 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Teodor Baconschi a început turneul în Egipt şi Tunisia

ro

14 Jun, 2011 17:10 778 Marime text

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a deschis la Cairo, prima etapă a unui turneu de 4 zile în Africa de Nord care include Republica Arabă Egipt şi Republica Tunisiană.

În prima zi a vizitei, şeful diplomaţiei române a avut o întrevedere cu Amr Moussa, Secretarul General în exerciţiu al Ligii Statelor Arabe şi candidat, în Egipt, la funcţia supremă în stat. Convorbirea a fost axată pe situaţia din Egipt şi pe dinamica regională în contextul proceselor de transformare care au loc în lumea arabă. Ministrul Baconschi a arătat că ‚‚Egiptului îi revine un rol primordial în confirmarea unui curs pozitiv al transformărilor democratice din regiune şi în încurajarea avansării procesului de pace din Orientul Mijlociu'.

Cu prilejul inaugurării noii secţii consulare a Ambasadei României la Cairo, ministrul Afacerilor Externe a avut o întrevedere cu membri ai comunităţii româneşti din Egipt. În context, românii prezenţi a acţiune au apreciat disponibilitatea de ajutor pe care au arătat-o autorităţile de la Bucureşti, prin intermediul Ambasadei României la Cairo, în timpul revoltelor populare care au avut loc în capitala acestei ţări. De asemenea, în cadrul discuţiilor cu diaspora, a reieşit necesitatea creării unui fond de carte în scopul prezervării identităţii culturale româneşti şi pentru a facilita copiilor adaptarea la cerinţele sistemului de învăţământ din ţară.

Ulterior, şeful diplomaţiei de la Bucureşti împreună cu omologul său egiptean, Nabil Al-Araby, au participat la un dineu de lucru oferit în cinstea oaspetelui român de către Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Egipt şi Consiliul de Afaceri Egipt-România. Ministrul Baconschi a transmis mesajul de încurajare a amplificării contactelor interumane şi a relaţiilor economice între cele două ţări. În acest sens, a lansat ideea organizării, la Bucureşti, a unui forum economic România - Egipt.

În a doua zi a vizitei la Cairo, şeful diplomaţiei române va fi primit de vice-prim ministrul egiptean şi va avea consultări cu ministrul Afacerilor Externe, cu ministrul Cooperării Internaţionale şi Planificării şi cu preşedintele părţii egiptene în Comitetul Mixt Româno -Egiptean de Cooperare Economică, Ştiinţifică şi Tehnică. Ministrul Baconschi va avea întâlniri cu reprezentanţi ai Asociaţiei de prietenie Egipt - România şi ai Asociaţiei egiptenilor absolvenţi de studii superioare în România, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile şi asociaţiilor de revoluţionari. În aceeaşi zi, va susţine o alocuţiune pe tema experienţei României în procesul de tranziţie democratică, la Facultatea de Economie şi Ştiinţe Politice a Universităţii din Cairo.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii