Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Bogdan Aurescu a co-prezidat a zecea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova

ro

16 Mar, 2015 18:49 1088 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a co-prezidat luni, 16 martie 2015, alături de secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE francez Harlem Desir, cea de-a zecea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM). La reuniune, organizată la Bruxelles, în marja Consiliului Afaceri Externe, a participat, în calitate de invitat principal, Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova.

Reuniunea s-a bucurat de o substanțială participare de nivel, fiind prezenţi 22 de miniştri ai afacerilor externe sau europene din Statele Membre UE. Au participat, de asemenea, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vice-preşedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, precum şi comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn.
Reuniunea a avut loc la mai puţin de o lună de la formarea noului Guvern de la Chişinău, într-un moment de interes sporit al partenerilor europeni cu privire la priorităţile de acţiune ale Republicii Moldova în ce priveşte agenda europeană şi procesul de reforme.
Discuţiile s-au axat pe analizarea stadiului de implementare a Acordului de Asociere UE - Republica Moldova, inclusiv a componentei de liber-schimb (DCFTA), la 6 luni de la lansarea acestui proces de către autorităţile de la Chişinău. În acest cadru, a fost evidenţiată complexitatea momentului actual, inclusiv sub raportul evoluţiilor regionale, care solicită Chişinăului un efort riguros, coerent şi consecvent pentru îndeplinirea obiectivelor europene. Participanţii la reuniune au transmis un mesaj solid, de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova.
Totodată, în cursul reuniunii au fost exprimate aşteptările europene legate de necesitatea continuării în ritm susținut, de către autoritățile Republicii Moldova, a procesului de reforme, pentru înregistrarea de progrese într-o serie de domenii-cheie – reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei, îmbunătăţirea mediului de afaceri. Aceste reforme sunt esențiale pentru ca asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană să producă efecte concrete, vizibile, pentru toţi cetăţenii statului vecin. 
„În perioada următoare, efortul principal va trebui să fie cel al implementării Acordului de Asociere, inclusiv a prevederilor referitoare la zona de liber schimb cu Uniunea Europeană. Aceasta este de fapt condiția de bază ca Republica Moldova, cetățenii ei, să poată simți din plin beneficiile aduse de procesul apropierii de Uniunea Europeană. Așteptăm un efort consecvent al Chișinăului în direcţia consolidării concrete a parcursului pro-european, a aprofundării reformelor democratice şi întăririi instituţiilor statului de drept. De partea noastră, avem toată determinarea politică să mergem pe acest drum, la capătul căruia se află împlinirea idealurilor europene ale cetăţenilor Republicii Moldova”,  a declarat în cursul reuniunii ministrul Bogdan Aurescu. Nu în ultimul rând, ministrul român s-a referit la perspectivele de soluționare a dosarului transnistrean, inclusiv în contextul apropierii Republicii Moldova de UE.
 
Informaţii suplimentare:
Grupul pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM) este un mecanism ministerial, cu caracter informal, lansat în ianuarie 2010 la iniţiativa României, cu sprijinul Franţei, care s-a dovedit eficient în promovarea intereselor şi vizibilităţii Republicii Moldova pe agenda europeană. Convocarea reuniunii de astăzi a fost făcută de miniștrii Bogdan Aurescu și Laurent Fabius, scrisoarea de convocare fiind semnată în cadrul vizitei la Paris a ministrului român de externe din 23 februarie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii