Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:27 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul ministrului delegat pentru relaţia cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr

ro

19 Aug, 2015 13:38 789 Marime text
Miercuri, 19 august 2015, a avut loc deschiderea lucrărilor Congresului al XXXVII-lea al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România şi al cadrelor didactice române de peste hotare, eveniment organizat cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Congres care se desfăşoară în perioada 18-22 august 2015 în Cluj-Napoca.
 
Obiectivul acestui proiect este sprijinirea comunităţilor româneşti din afara graniţelor României pentru păstrarea şi afirmarea identităţii lingvistice româneşti, posibilă doar prin formarea unor elite din rândul cadrelor didactice şi a unei noi generaţii de lideri care să reprezinte interesele comunităţilor româneşti în statele de domiciliu. Totodată, acest eveniment  îşi propune identificarea soluţiilor pentru atragerea elevilor către şcoală sau la cursurile de limbă română în şcolile publice din Serbia de răsărit, în raioanele transnistrene şi în regiunea Odesa. Pentru aceasta se va organiza în data de 22 august 2015 o vizită la o şcoală românească din Maramureşul istoric, din Solotvino, regiunea Transcarpatia, Ucraina.
 
„Identitatea unui popor este ca un abecedar: un abecedar al sensurilor și al numelor, lucrurilor și locurilor care ne spun cine suntem. Și, ca orice abecedar, trebuie învățat literă cu literă, semn cu semn. Există niște oameni care ne conduc pe drumul acestei cunoașteri: ei sunt învățătorii noștri. Ei ne îndrumă mâna pe forma literelor, ei ne spun primele adevăruri despre noi, ei ne modelează ca părți ale neamului nostru. Prezența tuturor aici arată că există o preocupare comună pentru soarta românilor de pretutindeni și o dorință de a căuta împreună soluțiile potrivite pentru a ne duce la îndeplinire importanta misiune pe care o avem față de neamul din care facem cu toți parte”, a transmis ministrul delegat Angel Tîlvăr participanţilor din cadrul Congresului.
 
Alături de cele 600 de cadre didactice din ţară vor fi prezente şi 220 de cadre didactice române de peste hotare: membri ai Asociaţiei cadrelor didactice de etnie română din Ucraina - regiunea Transcarpatica, Cernăuţi şi Odessa, membri ai Asociaţiei generale a învăţătorilor din România – filiala Republica Moldova, membri ai Asociaţiei cadrelor didactice de etnie română din Serbia – Serbia de Răsărit şi Voivodina, din Bulgaria şi din Ungaria.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii