Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:32 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE salută adoptarea Rezoluţiei Parlamentului European privind site-uri de internet discriminatorii şi reacţia guvernamentală la acestea

ro

15 Mar, 2012 20:57 688 Marime text

Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea cu o largă majoritate, în cadrul şedinţei plenare de astăzi a Parlamentului European, a rezoluţiei privind site-uri de internet discriminatorii şi reacţia guvernamentală la acestea.

Rezoluţia reprezintă o reacţie promptă de condamnare, din partea Parlamentului European, faţă de iniţiativa PVV („Partidul libertăţii" din Olanda) de creare a unui astfel de site, prin intermediul căruia cetăţenii olandezi sunt încurajaţi la o atitudine discriminatorie în raport cu cetăţenii europeni provenind din state din Europa centrală şi de est.

Textul rezoluţiei condamnă în termenii cei mai clari site-ul lansat de PVV, care contravine în mod flagrant valorilor fundamentale europene consacrate prin Tratatele Uniunii, bazate pe respectul pentru drepturile şi libertăţile fundamentale, statul de drept, egalitate, toleranţă şi solidaritate, precum şi legislaţiei comunitare cu privire la libera circulaţie.

În acelaşi timp, rezoluţia solicită ferm Guvernului olandez să condamne şi să se delimiteze de această iniţiativă, subliniind că este obligaţia tuturor guvernelor din Uniunea Europeană să garanteze drepturile cetăţenilor europeni la nediscriminare şi liberă circulaţie.

În plus, rezoluţia Parlamentului European reiterează contribuţia pozitivă semnificativă a lucrătorilor din ţările care au aderat la Uniunea Europeană în 2004 şi 2007 la dezvoltarea economiilor celorlalte state membre şi la creşterea economică a Uniunii.

Totodată, Parlamentul European adresează Consiliului European solicitarea de a condamna formal site-ul PVV, care subminează setul european de drepturi, valori şi principii. Parlamentul European solicită, în egală măsură, Comisiei Europene şi Consiliului UE să depună toate eforturile pentru stoparea propagării la nivelul Uniunii a atitudinilor xenofobe precum cele reprezentate de acest site şi să asigure implementarea efectivă a deciziei cadru privind rasismul şi xenofobia.

Rezoluţia a fost adoptată după ce, la 13 martie 2012, plenul Parlamentului European a avut o dezbatere dedicată acestei tematici, în cadrul căreia reprezentanţii tuturor grupurilor politice au condamnat clar acest site şi au cerut Guvernului olandez să adopte o atitudine clară împotriva acestei iniţiative.

Ministerul Afacerilor Externe a acţionat constant pentru promovarea poziţiei României de condamnare fermă a oricăror manifestări cu caracter discriminatoriu, xenofob şi antieuropean, care incită la ură şi intoleranţă faţă de cetăţenii europeni, inclusiv faţă de cetăţenii români.

Ministerul Afacerilor Externe va continua demersurile în plan european pentru respectarea valorilor europene consacrate şi pentru susţinerea continuării procesului de integrare europeană, pe baza respectării depline a regulilor şi principiilor comunitare, inclusiv din perspectiva realizării obiectivelor aderării României la spaţiul Schengen şi al asigurării liberei circulaţii a persoanelor .

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii