Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE - atentat Afganistan

ro

04 Apr, 2011 16:33 885 Marime text

Ministerul Afacerilor Externe anunţă cu adâncă tristeţe că între victimele incidentelor violente din Mazar-i-Sharif se află şi cetățeanul român Filaret Moţco, 43 de ani, funcţionar internaţional în cadrul biroului ONU (United Nations Assistance Mission in Afghanistan - UNAMA) din nordul Afganistanului. Informaţia a fost confirmată oficial de autorităţile ONU. Filaret Moţco ocupa la momentul atacului poziţia de locţiitor al şefului biroului regional al UNAMA de la Mazar-i-Sharif şi era expertul politic cu rangul cel mai înalt din cadrul biroului. Înaintea mandatului din Mazar-i-Sharif, Filaret Moţco lucrase şi în cadrul biroului regional sudic al UNAMA din Kandahar.

Pe parcursul a peste 11 ani de carieră, Filaret Moţco a acumulat o experienţă impresionantă în serviciul organizaţiilor internaţionale. Activitatea sa în organizaţiile internaţionale a inclus misiuni de teren în Kîrgîzstan, Federaţia Rusă - nordul Caucazului (Cecenia) şi Tadjikistan, în cadrul OSCE, în Federaţia Rusă (Cecenia şi Inguşetia), în cadrul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi la Centrului regional de combatere a criminalităţii transfrontaliere al Iniţiativei de Cooperare din Europa de Sud Est de la Bucureşti.

Născut la Câmpulung Moldovenesc, Filaret Moţco era specialist în ştiinţe politice, drept internaţional şi relaţii internaţionale, cu o pregătire solidă în domeniul alertelor timpurii, prevenirii şi managementului conflictelor, al reabilitării post-conflict şi al urgenţelor civile.

MAE solicită autorităţilor afgane să ia toate măsurile necesare pentru ca autorii acestor crime oribile să fie aduşi în faţa justiţiei şi condamnaţi pentru faptele lor. MAE solicită totodată autorităţilor afgane şi forţelor de securitate prezente în Afganistan să întreprindă toate măsurile care se impun pentru asigurarea securităţii personalului ONU şi al altor organizaţii internaţionale. Atacurile împotriva personalului care lucrează în sprijinul poporului afgan şi al păcii sunt inacceptabile.

MAE transmite sincere condoleanţe familiei lui Filaret Moţco şi familiilor celorlalte victime, precum şi autorităţilor ONU.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii