Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea subsecretarului de stat Răzvan Horațiu Radu cu ministrul justiției al Republicii Moldova, Vladimir Grosu

ro

06 May, 2015 10:34 945 Marime text
Subsecretarul de stat Răzvan Horațiu Radu, Agentul Guvernului României la CJUE, a avut marţi, 5 mai 2015, o întrevedere cu ministrul justiției al Republicii Moldova, Vladimir Grosu, în cadrul vizitei pe care o efectuează la Chișinău.
Întâlnirea a vizat consolidarea colaborării în domeniul armonizării actelor normative naționale cu legislația Uniunii Europene și realizarea agendei de cooperare bilaterală, agreată la cea de-a III-a sesiune a Comisiei Interguvernamentale Republica Moldova-România pentru Integrare Europeană, de la București din 4 martie 2015.
Discuțiile au subliniat importanța continuării sprijinirii parcursului european al Republicii Moldova, susţinerea procesului de armonizare legislativă, de aplicare a standardelor UE, precum și necesitatea asigurării continuităţii proiectelor bilaterale.
Consultările bilaterale au confirmat importanţa sprijinului acordat de România, potrivit expertizei sale, în domeniul perfecționării profesionale a experților Centrului de Armonizare a Legislației și a altor persoane responsabile cu armonizarea legislativă din cadrul autorităților publice moldovenești, cu scopul de a consolida progresele  înregistrate de Republica Moldova, în parcursul său european.
În contextul discuţiilor, subsecretarul de stat Răzvan Horațiu Radu  a salutat faptul că Republica Moldova rămâne ferm angajată pe calea integrării europene, armonizarea legislativă, fiind o componentă importantă a parcursului european.
Ministrul justiției din Republica Moldova a mulțumit demnitarului român pentru susținerea acordată în domeniul armonizării legislative, acesta având un rol esențial în implementarea cu succes a Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.
Totodată, oficialul moldovean a subliniat stadiul excelent al colaborării bilaterale, exprimându-și certitudinea cu privire la impactul pozitiv asupra apropierii legislației Republicii Moldova de legislația Uniunii Europene și accentuând necesitatea prelungirii dialogului bilateral în vederea susținerii alegerii proeuropene a Republicii Moldova, formulată în cadrul Programului de Activitate a Guvernului 2015 - 2018.
Programul vizitei la Chișinău a subsecretarului de stat român a inclus și prezentarea modelului românesc de coordonare a procesului de transpunere a legislației Uniunii Europene în dreptul intern, în cadrul unor grupuri de lucru la care au participat reprezentanții autorităților și instituțiilor publice centrale din Republica Moldova,  cu atribuții în transpunerea legislației Uniunii Europene.
În marja vizitei, subsecretarul de stat Răzvan Horațiu Radu, în calitatea sa de Agent guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, va susține, în cursul zilei de astăzi, şi o conferință la Universitatea de Stat din Moldova, cu tema: "Experiența României în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene”.
 
Elemente suplimentare
Comisia interguvernamentală pentru integrare europeană s-a reunit în prima sa sesiune la 2-3 iulie 2012, la Bucureşti. Cea de-a doua reuniune a avut loc la Chişinău, la 31 martie 2014, iar cea de-a treia a avut loc la Bucureşti, la 4 martie 2015.
Comisia reunește instituții din România şi din Republica Moldova cu rol-cheie în susținerea procesului de reforme democratice în Republica Moldova și în furnizarea de asistență pentru implementarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova. La sesiunea din 2015 au fost reprezentate, de partea română: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Public/DIICOT, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Național al Magistraturii, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Agenția Națională de Integritate, Agenția Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii