Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:56 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță cu Înaltul Reprezentant al ONU pentru Dezarmare

ro

30 Apr, 2015 09:44 827 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă s-a întâlnit, la data de 29 aprilie 2015, cu Înaltul Reprezentant al ONU pentru Dezarmare, Angela Kane, cu prilejul participării sale, în perioada 27-29 aprilie 2015, la segmentul dezbaterilor la nivel înalt al Conferinţei de Evaluare (RevCon) a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare (NPT), ce se desfășoară la sediul Națiunilor Unite din New York. 
Cei doi oficiali au abordat teme de actualitate, în principal aspectele referitoare la eforturile comunității internaționale în implementarea NPT, instrument juridic esenţial al arhitecturii internaționale de securitate, precum şi situaţia armelor chimice din Siria. Cu acest prilej, Înaltul Reprezentant al ONU pentru Dezarmare a remarcat implicarea activă a României în asigurarea bunei desfășurări a Conferinţei prin intermediul ambasadorului Cristian Istrate, reprezentantul permanent al României la Viena, care a fost ales la 27 aprilie 2015, preşedinte al Comitetului Principal 2 al RevCon. Acest Comitet va analiza aplicarea Tratatului în domeniile neproliferării nucleare şi sistemului de Garanții al AIEA, precum şi evoluţiile din domeniul zonelor libere de arme nucleare.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice a reiterat, de asemenea, dorința României de a continua pe aceleași coordonate excelenta cooperare cu Biroul ONU pentru Afaceri de Dezarmare, în special în ceea ce privește problematica controlului armamentului convențional. A reamintit faptul că România s-a numărat printre primele state care au ratificat Tratatul privind comerţul cu arme convenționale (ATT) şi a subliniat intenția de a continua implicarea activă a țării noastre în negocierile care au loc în această perioadă, cu scopul de a crea infrastructura adecvată pentru implementarea eficientă Tratatului, intrat in vigoare la sfârșitul anului trecut.
Oficialul român a subliniat şi cu acest prilej importanţa pe care România o acordă regimurilor de control al exporturilor, precum şi altor măsuri de creștere a încrederii între state, un exemplu de transparenţă si bune practici în acest domeniu fiind chiar rezoluția tradiţională promovată de România și Germania în Comisia Întâi a Adunării Generale, pe tema transparenței cheltuielilor militare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii