Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:23 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă cu adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat al SUA John Heffern

ro

04 Oct, 2015 08:51 857 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a avut vineri, 2 octombrie 2015, la Washington D.C., o întrevedere cu adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat al SUA, John Heffern.

Cei doi interlocutori şi-au exprimat satisfacţia pentru nivelul relaţiilor dintre România şi SUA, confirmat de dialogul recent la nivel înalt între preşedintele Klaus Iohannis şi vicepreşedintele Joseph Biden. A fost evidenţiată importanţa menţinerii trendului pozitiv, prin intensificarea dialogului bilateral în cadrul Task Force-ului româno-american pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA, adoptată la Washington, la cel mai înalt nivel, la 13 septembrie 2011.

Oficialii român şi american au discutat despre stadiul şi perspectivele cooperării bilaterale în domeniul securităţii, cu accent pe modalităţile concrete de intensificare a acesteia atât în cadru bilateral, în contextul unei prezențe americane importante în țara noastră, cât și la nivelul NATO. Au realizat un schimb de vederi privind prioritățile Summit-ului NATO de la Varşovia, abordând inclusiv evoluțiile din vecinătate, cu accent pe securitatea și stabilitatea regiunii extinse a Mării Negre, dar și pe angajarea partenerilor estici. Totodată, au avut o discuție despre situația din Siria și din zona extinsă a Mării Negre, în contextul noilor evoluții.

Cu acest prilej, secretarul de stat Daniel Ioniţă a accentuat interesul României pentru dezvoltarea cooperării în cadrul Alianţei Nord Atlantice în perspectiva Summit-ului NATO din Polonia, de anul viitor. De asemenea, cooperarea cu SUA din perspectiva securităţii regionale, în special Iniţiativa pentru Reasigurare Europeană şi operaţionalizarea Bazei de la Deveselu au reprezentat un al punct al discuțiilor.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii asupra impactului la nivel regional al evoluţiilor din Ucraina şi Republica Moldova. Daniel Ioniţă a reiterat sprijinul oferit de România Republicii Moldova pentru integrarea europeană și continuarea reformelor interne.

Oficialul american a evidenţiat, la rândul său, stadiul excelent ale relaţiilor bilaterale dintre SUA şi România şi și-a exprimat aprecierea pentru nivelul foarte bun de cooperare dintre cele două țări în domeniul securităţii  și cel politico-militar. De asemenea, adjunctul principal al asistentului secretarului de stat a indicat disponibilitatea părţii americane pentru extinderea şi valorificarea la maxim a oportunităţilor oferite de Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA pentru Secolul XXI. În cursul convorbirii a fost subliniat interesul comun de amplificare a cooperării economice bilaterale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii