Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:40 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman, cu adjunctul ministrului afacerilor externe al Republicii Arabe Egipt, Ihab Naser

ro

21 Dec, 2016 13:11 1082 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman, a avut o întrevedere, la 21 decembrie 2016, cu Ihab Naser, adjunct al ministrului afacerilor externe al Republicii Arabe Egipt pentru afaceri europene, în marja celei de-a patra reuniuni ministeriale Uniunea Europeană – Liga Statelor Arabe, desfășurată la Cairo.
 
Cei doi demnitari au trecut în revistă stadiul relațiilor bilaterale româno-egiptene, secretarul de stat pentru afaceri globale insistând asupra dorinței de consolidare a dialogului politic, inclusiv la cel mai înalt nivel. A evidenţiat, de asemenea, dorinţa părţii române pentru amplificarea cooperării sectoriale, în principal în domeniul economic şi comercial, sens în care a propus identificarea de noi căi şi modalităţi de sporire a contactelor directe între cercurile de afaceri din cele două ţări.
 
O temă majoră abordată cu prilejul convorbirilor s-a referit la raporturile UE-Egipt, analizate din perspectiva interesului Uniunii Europene de creare a unui parteneriat cu R.A. Egipt, precum şi a determinării autorităţilor de la Cairo de democratizare şi modernizare a instituţiilor egiptene. În acest sens, secretarul de stat Daniela Gîtman a oferit sprijinul părţii române, prin valorificarea experienţei substanţiale acumulate de România în procesul de consolidare a statului de drept.
 
Au fost discutate, de asemenea, evoluțiile intervenite recent în regiunea Orientului Mijlociu, context în care secretarul de stat pentru afaceri globale a prezentat poziţia României de soluţionare pe cale politică a crizelor din zonă, astfel încât să fie prezervată stabilitatea şi securitatea în regiune. În context, cei doi demnitari au abordat situaţia din Siria, Libia, precum şi ultimele evoluţii privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu. Demnitarul român a prezentat, în acest sens, implicarea ţării noastre în sprijinirea statelor care, în contextul prelungirii crizei din Siria, se confruntă cu dificultăți majore, prilej cu care a subliniat importanța susținerii acestora de către comunitatea internațională.
 
Discuţiile pe aceste teme au reliefat similitudinea poziţiilor celor două părţi, convenindu-se, astfel, conjugarea eforturilor române şi egiptene în demersurile internaţionale destinate stabilizării Orientului Mijlociu.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii