Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea secretarului de stat Luminiţa Odobescu cu şeful Serviciului de Stat pentru Frontiere, gen.lt. Myrat Islamov, şi şeful Serviciului de Stat pentru Luptă Anti-Drog din Turkmenistan, Aman Garayev

ro

25 Apr, 2012 23:50 528 Marime text

Secretarul de stat Luminiţa Odobescu a avut, astăzi, 25 aprilie 2012, o întrevedere cu Şeful Serviciului de Stat pentru Frontiere, Myrat Ismailov şi Şeful Serviciului de Stat pentru Lupta Anti-Drog din Turkmenistan, Garayev Aman.

Secretarul de stat Luminiţa Odobescu a subliniat atenţia prioritară pe care România o acordă dezvoltării relaţiilor bilaterale cu Turkmenistan şi a evocat nivelul excelent al dialogului politic bilateral.

Discuţiile au fost circumscrise demersurilor autorităţilor de la Bucureşti şi Aşgabad de a marca, la 21 iulie, cifra jubiliară de 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Turkmenistan. Oficialul MAE a subliniat importanţa reflectării în acţiuni şi proiecte concrete a Declaraţiei Comune semnate de Preşedinţii Traian Băsescu şi Gurbangulî Berdâmuhamedov la Aşgabat, la 22 iulie 2009. A fost propusă convenirea unui Plan de Acţiune, care să fie semnat în contextul unei viitoare vizite la cel mai înalt nivel, şi care să reflecte o viziune comună şi pragmatică asupra cooperării bilaterale. Circumscris acestui Plan, Luminiţa Odobescu a indicat cooperarea în domeniul afacerilor interne, în cadrul căreia Serviciul de Stat Turkmen pentru Frontiere şi Serviciul de Stat pentru Luptă Anti-Drog ar putea avansa propuneri concrete.

Delegaţii turkmeni au manifestat interes pentru continuarea schimbului de experienţă cu instituţiile române cu competenţe în problematica gestionării şi a controlului frontierelor.

Secretarul de stat român a salutat participarea Turkmenistanului în ultimii ani la dialogul internaţional asupra tematicii securităţii energetice şi deschiderea acestuia pentru participarea la proiectele de diversificare a alimentării cu energie a Europei. A apreciat în particular disponibilitatea Turkmenistanului de a se angaja ca furnizor de gaze naturale pentru Coridorul Sudic.

Discuţiile au abordat şi aspecte legate de agenda regională, cu accent pe eforturile de stabilizare a Afganistanului. Ambii reprezentanţi turkmeni au indicat importanţa pe care autorităţile de la Aşgabd o acordă diversificării asistenţei ce vizează stabilizarea Afganistanului, inclusiv pe segmentul combaterii terorismului şi a traficului ilegal cu droguri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii