Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:00 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului Titus Corlăţean cu omologul rus, Serghei Lavrov (Moscova, 9 iulie 2013)

ro

10 Jul, 2013 12:43 719 Marime text
Ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 9 iulie 2013, în cadrul vizitei pe care o efectuează la Moscova, convorbiri oficiale cu omologul rus, Serghei Lavrov. Este prima întâlnire bilaterală între cei doi miniştri ai afacerilor externe din ultimii patru ani. Cei doi oficiali au avut un schimb de vederi aprofundat privind stadiul relaţiei bilaterale româno-ruse în ansamblu, evaluând perspectivele de dezvoltare a dialogului şi cooperării între România şi Federaţia Rusă în perioada următoare.
 
Astfel, cu ocazia întrevederii, miniştrii de externe ai României şi Federaţiei Ruse au abordat o serie de teme de pe agenda bilaterală: dialogul politic, cooperarea economică şi în plan cultural, perspectivele de completare a cadrului juridic existent, respectiv agenda regională, internaţională şi de securitate. Discuţiile au  arătat că există şanse reale pentru aprofundarea şi extinderea  cooperării în dosarele de interes reciproc, inclusiv în domeniile unde poziţiile părţilor nu coincid întotdeauna.
 
Ministrul român al afacerilor externe a salutat dinamica pozitivă a contactelor bilaterale la nivel de lucru din ultima perioadă şi a exprimat disponibilitatea părţii române pentru continuarea lor. Ministrul Titus Corlăţean a subliniat necesitatea de a menţine un nivel corespunzător al dialogului politico-diplomatic în cadrul căruia să fie abordate cu deschidere, atât subiectele cu privire la care cele două părţi au abordări similare, cât şi teme în care poziţiile celor două părţi nu coincid, cu respectarea specificităţii fiecărui stat în parte, respectiv angajamentul ferm european şi euro-atlantic în cazul României.
 
Şeful diplomaţiei ruse a exprimat, la rândul său, apreciere pentru dinamismul şi deschiderea manifestată de Guvernul de la Bucureşti faţă de relansarea dialogului cu Federaţia Rusă, asigurând că partea rusă împărtăşeşte această abordare. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a subliniat că România este apreciată ca un partener important în Europa de Sud-Est, manifestând disponibilitate pentru cooperare pe toate dosarele de interes comun.
Ministrul român de externe şi omologul său rus au apreciat rezultatele sesiunii a XI-a a Comisiei Economice Mixte pentru cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică (18-19 aprilie 2013). Au confirmat dorinţa reciprocă de avansare privind colaborarea economică româno-rusă, în scopul definirii clare a poziţiilor, în vederea apropierii acestora. În acest sens, s-au pronunţat în favoarea unui ritm anual al sesiunilor Comisiei.
 
Ministrul român de externe a subliniat importanţa pentru ambele părţi de a promova creşterea interacţiunii şi a gradului de cunoaştere şi înţelegere reciprocă la nivelul societăţilor din cele două ţări şi a propus, în acest sens, studierea posibilităţii înfiinţării unui Forum bilateral la nivelul societăţii civile la care ar putea participa personalităţi din lumea academică, ştiinţifică şi economică din cele două ţări.
 
În marja vizitei, au fost semnate două documente juridice interguvernamentale – Acordul între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse cu privire la înfiinţarea şi condiţiile de funcţionare a Institutului Cultural Român de la Moscova şi a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti şi Programul de cooperare în domeniile culturii, educaţiei, mass-media, tineretului, sportului şi turismului între cele două guverne – precum şi un document de cooperare la nivelul Ministerelor Afacerilor Externe al României şi Federaţiei Ruse (Planul de consultări pe linie MAE pentru anii 2013-2014).
 
Ministrul afacerilor externe al României Titus Corlăţean şi omologul rus Serghei Lavrov au salutat aniversarea, în cursul acestuia an, a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Federaţia Rusă şi a 10 ani de la semnarea Tratatului Politic de bază. Cu acest prilej, ministrul Titus Corlăţean i-a înmânat colegului său Serghei Lavrov timbrul aniversar „Cultură şi spiritualitate – lianţi ai unui parteneriat durabil”, care evidenţiază două edificii de cultură reprezentative din România şi Federaţia Rusă – Ateneul Român şi Teatrul Bolşoi. Ministrul Serghei Lavrov a adresat mulţumirile sale pentru iniţiativa părţii române şi apreciere pentru simbolistica pe care o presupune. Pe acest fond, şeful diplomaţiei române a transmis omologului său invitaţia de a efectua o vizită în România pentru a continua dialogul politic bilateral.
 
De asemenea, cei doi oficiali au avut un schimb constructiv de opinii pe tema parteneriatelor UE-Rusia, NATO-Rusia, inclusiv, în context, pe problematica apărării antirachetă, precum şi pe dosare de actualitate precum: Siria, Iran, Coreea de Nord, evoluţiile din Egipt şi impactul regional al acestora, Balcanii de Vest, regiunea Mării Negre, inclusiv cooperarea în cadrul OCEMN. De ambele părţi a fost evidenţiată utilitatea continuării consultărilor în plan bilateral, regional şi multilateral privind agenda internaţională.
 
A fost reafirmată importanţa cooperării la nivelul NATO – Rusia, ca format de dialog indispensabil pe probleme de securitate, ambii miniştri de externe evidenţiind colaborarea bună în plan bilateral din ultimii ani, în domenii tehnice de vârf, precum: telemedicina - unde România şi Rusia sunt co-directori - combaterea terorismului, pirateriei şi traficului de droguri.
 
Totodată, părţile au abordat dosarul transnistrean, fiind trecute în revistă evoluţiile recente şi perspectivele de soluţionarea a acestuia. Ministrul român de externe a subliniat necesitatea unor progrese pe fondul reglementării conflictului, reiterând poziţia României de identificare a unei soluţii durabile, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale internaţionale recunoscute. La rândul său, ministrul Lavrov a prezentat poziţia Federaţiei Ruse în favoarea unei soluţii viabile, susţinând, de asemenea, respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, care reprezintă principiile de bază pentru reglementarea conflictului transnistrean.
 
Nu în ultimul rând, cei doi miniştri de externe au agreat abordarea, în cadrul dialogului bilateral, a temelor având o valoarea simbolică specială pentru cele două naţiuni. În acest context s-a căzut de acord asupra posibilităţii reluării, în perioada următoare, în baza unei agende definite, a activităţii Comisiei Mixte privind studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv cea a Tezaurului României.
 
Elemente suplimentare:
 
În programul vizitei de astăzi, 9 iulie 2013, a ministrului afacerilor externe al României la Moscova sunt prevăzute, de asemenea, întrevederi ale ministrului român de externe cu preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Consiliul Federaţiei, camera superioară a Adunării Federale (Parlamentul) din Federaţia Rusă, Mihail Marghelov, şi o prelegere a ministrului Titus Corlăţean la Academia Diplomatică a MAE rus pe tema „România şi Rusia: provocări comune, interese comune”.
În cursul zilei de mâine, 10 iulie 2013, este preconizată o întrevedere a ministrului afacerilor externe al României Titus Corlăţean cu preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat, Alexei Puşkov şi depunerea unei coroane de flori la monumentul militarilor români de la Krasnogordk din timpul celui de al Doilea Război Mondial.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii