Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:19 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, cu ambasadorul Republicii Serbia în România, Branko Brankovic

ro

22 Jun, 2015 21:40 869 Marime text
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a avut astăzi, 22 iunie 2015, o întrevedere cu ambasadorul Republicii Serbia în România, Branko Brankovic.

În cadrul discuţiei, ministrul delegat Angel Tîlvăr și-a exprimat interesul pentru stimularea dimensiunii parteneriale cu autoritățile sârbe, în vederea promovării şi protejării identităţii naţionale şi a drepturilor de care persoanele aparţinând minorităţile naţionale trebuie să beneficieze, ca parte a setului de valori europene la care aderă cele două ţări. Oficialul român a apreciat experienţa României ca model în acest domeniu şi a menţionat faptul că această experienţă stă la dispoziţia Republicii Serbia, în cadrul parcursului său european. În același timp, și-a arătat preocuparea în legătură cu identificarea modalităţilor cele mai eficiente de a veni în întâmpinarea dorinţei legitime a românilor din Serbia de răsărit pentru a asigura generaţiilor noi accesul la limba, cultura şi civilizaţia părinţilor şi a bunicilor.

Ministrul delegat a prezentat activitatea şi proiectele sprijinite de către DPRRP – MAE în comunităţile româneşti din Serbia de nord-est şi din Voivodina, solicitând, totodată, sprijinul autorităților sârbe pentru susținerea proiectelor și valorificarea în comun a patrimoniului identitar reprezentat de aceste comunități .
Ambasadorul Branko Brankovic a apreciat excelenta relaţie bilaterală şi a transmis întreaga disponibilitate a autorităţilor de la Belgrad pentru găsirea celor mai bune soluţii în legătură cu aspectele legate de minoritatea română din Republica Serbia.

La rândul său, demnitarul român a manifestat deschidere în ceea ce privește diversificarea mecanismelor de cooperare bilaterală, care să contribuie și la asigurarea accesului membrilor comunității românești la cursuri de limba romană şi la serviciul religios în limba maternă. În context, a menționat că România urmăreşte cu atenţie evoluţia programului de introducere a studierii limbii române în şcolile din Serbia de răsărit, precum şi păstrarea şi îmbunătăţirea sistemului de învăţământ în limba română din Voievodina. Angel Tîlvăr și-a exprimat convingerea că Acordul dintre guvernul român şi cel sârb în domeniul educaţiei va fi semnat în viitorul apropiat, fapt ce va contribui la îmbunătăţirea educaţiei în limba română pe întreg teritoriul Serbiei. De asemenea, ministrul delegat a subliniat importanţa impulsionării activităţilor Comisiei Mixte, considerând că dialogul în acest format constituie un cadru optim de abordare multi-instituţională a subiectelor de interes comun pentru cele două state.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii