Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:56 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului Cristian Diaconescu cu ministrul afacerilor externe al Ungariei, János Martonyi

ro

20 Mar, 2012 22:30 744 Marime text

Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a avut astăzi, 20 martie 2012, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Ungariei, János Martonyi, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

Cei doi demnitari au salutat dezvoltarea constantă a relaţiilor bilaterale româno-ungare, în special în domeniul economic, în contextul în care anul acesta se aniversează zece ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic. „Cooperarea transfrontalieră reprezintă o prioritate pentru ambele ţări şi salut disponibilitatea atât la nivel politic, cât şi din punct de vedere economic, pentru a aplica proiecte cât mai concrete şi active", a arătat şeful diplomaţiei române. Partea română a reconfirmat interesul pentru continuarea proiectelor de interconectare a reţelelor energetice şi de transporturi şi pentru sprijinirea, în continuare, a proiectelor majore de infrastructură energetică Nabucco şi AGRI.

Referitor la priorităţile europene, demnitarii au evaluat obiectivele comune în cadrulagendei UE privind: noua Perspectivă Financiară 2014-2020, Politica de Coeziune, Politica Agricolă Comună, extinderea UE, Vecinătatea Estică, Strategia UE pentru regiunea Dunării. Totodată, au subliniat importanţa intensificării cooperării în domeniul absorbţiei fondurilor europene.

Şefii celor două diplomaţii au salutat decizia Consiliului European de la începutul lunii martie 2012 de stabilire a lunii septembrie 2012 ca termen pentru adoptarea unei decizii privind aderarea României la Spaţiul Schengen, partea ungară reconfirmând, cu această ocazie, susținerea pentru atingerea acestui obiectiv. În context, ministrul Diaconescu a adresat mulţumiri omologului ungar „pentru sprijinul acordat şi în timpul Preşedinţiei ungare, dar şi în această perioadă, în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen".

De asemenea, miniştrii au reafirmat susţinerea celor două ţări pentru procesul de extindere şi respectiv pentru iniţiativele Uniunii destinate Vecinătăţii Estice, subliniind progresele înregistrate de statele partenere pe drumul apropierii de valorile europene.

Cei doi demnitari au avut şi un schimb aprofundat de opinii cu privire la problemele minorităţii române din Ungaria. „Fondul relaţiilor dintre România şi Ungaria în ceea ce priveşte problema minorităţilor reprezintă un argument extrem de încurajator, foarte bine fundamentat în valorile şi standardele europene şi cred că eforturile făcute de-a lungul anilor - din acest punct de vedere - îşi arată roadele, iar astăzi cele două ţări pot reprezenta un exemplu de cooperare din această perspectivă", a subliniat şeful diplomaţiei române. În context, ministrul Cristian Diaconescu a arătat că partea română a urmărit cu deosebită atenţie procesul legislativ din Ungaria cu impact asupra minorităţii româneşti. Şeful diplomaţiei române a reamintit importanţa finalizării Protocolului celei de-a 8-a sesiuni a Comitetului de Specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii