Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:08 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote

ro

14 Jan, 2014 15:49 1168 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 14 ianuarie 2014, o întrevedere cu Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, în contextul preluării de către aceasta a funcţiei la 1 ianuarie 2014. Discuţiile au vizat teme prioritare ale României în raport cu agenda europeană din perioada următoare, precum: libera circulaţie a forţei de muncă, politica energetică şi schimbările climatice, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, extinderea UE, Parteneriatul Estic.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a adresat felicitări doamnei Angela Filote pentru preluarea funcţiei de şef al Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi a exprimat deschiderea pentru o cooperare directă, deschisă şi substanţială cu Reprezentanţa Comisiei Europene pe dosare de interes comun.
Cei doi oficiali au convenit asupra menţinerii unui dialog constant în raport cu evoluţiile în plan european, având în vedere în mod deosebit necesitatea unei foarte bune comunicări pe teme europene în perioada următoare, în contextul alegerilor europene care vor avea loc în luna mai 2014. Au fost evidenţiate oportunităţile de colaborare, în perspectiva organizării de către Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti a unei serii de conferinţe cu tema “Perspective Europene”.

Cu referire la acest aspect, ministrul Titus Corlăţean a apreciat importanţa organizării de evenimente care pot contribui semnificativ la diseminarea în rândul opiniei publice a beneficiilor aderării pentru România. A amintit, în context, că Ministerul Afacerilor Externe, prin Centrul Infoeuropa, poate contribui, de asemenea, la activitatea de informare publică privind temele europene.
Cu referire la dosarele europene de actualitate, ministrul Titus Corlăţean a arătat că libera circulaţie a forţei de muncă rămâne în continuare un subiect în atenţie, fiind importantă asigurarea respectării de către toate statele membre UE a acestui principiu fundamental, consfinţit prin Tratatele Uniunii. Totodată, Titus Corlăţean a subliniat că promovarea extinderii UE va rămâne o prioritate. 

România va continua să pledeze pentru menţinerea dinamicii procesului de extindere, inclusiv în capacitatea sa de Preşedinţie-în-Exerciţiu a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est.
În ceea ce priveşte Parteneriatul Estic, ministrul afacerilor externe a reiterat importanţa liberalizării regimului de vize cu Republica Moldova şi a semnării Acordului de Asociere şi a Acordului Comprehensiv de Comerţ Liber UE-Republica Moldova, cât mai curând posibil în 2014. În context, a arătat că sprijinul Comisiei Europene este în continuare foarte important în realizarea unor proiecte concrete în relaţia cu Republica Moldova, în special în ceea ce priveşte interconectările din domeniul energiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii