Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:56 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu Martin Schulz, Preşedintele Parlamentului European

ro

31 Oct, 2012 22:21 916 Marime text
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 31 octombrie 2012, o întrevedere cu Martin Schulz, Preşedintele Parlamentului European, în contextul vizitei oficiale pe care oficialul comunitar o efectuează în România. De asemenea, ministrul afacerilor externe a participat la şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului României, în cadrul căreia Preşedintele PE a rostit o alocuţiune.

Discuţiile ministrului Titus Corlăţean cu Preşedintele Parlamentului European au oferit prilejul unui schimb de opinii privind subiectele de actualitate ale agendei europene, reflectând rolul consolidat al Parlamentului European în procesul decizional european în contextul post Lisabona, precum şi relaţia de cooperare foarte bună existentă între România şi Parlamentul European.

Au fost abordate evoluţiile de la nivelul Uniunii Europene, atât în plan economic, în contextul măsurilor europene de depăşire a crizei, precum şi în plan politic, inclusiv din perspectiva viitorului politic al proiectului european şi a procesului de integrare europeană. Cei doi interlocutori au susţinut importanţa continuării aprofundării integrării europene, ca răspuns la provocările cu care se confruntă Uniunea în plan intern şi global.

Ministrul Titus Corlăţean a exprimat angajamentul pentru consolidarea cooperării cu Parlamentul European în promovarea domeniilor de interes comun aflate pe agenda Uniunii. Totodată, a adresat mulţumiri pentru sprijinul constant şi principial al Parlamentului European pentru dosarele de interes prioritar pentru România.

În acest context, Preşedintele Martin Schulz a reiterat angajamentul său personal şi al Parlamentului European pentru adoptarea unei decizii favorabile privind aderarea României la Spaţiul Schengen, având în vedere că România a îndeplinit criteriile de aderare în conformitate cu acquis-ul Schengen. Preşedintele Parlamentului European a subliniat în acest context faptul că Uniunea Europeană reprezintă o comunitate de reguli şi valori care trebuie respectate, fără introducerea unor condiţionalităţi suplimentare în procesul de aderare la spaţiul Schengen.

Şeful diplomaţiei române a salutat, în acelaşi timp, poziţia clară şi constantă a Parlamentului European şi a Preşedintelui Martin Schulz în sensul necesităţii menţinerii solidarităţii între Statele Membre ale Uniunii, inclusiv prin respectarea acestui principiu în negocierile în curs pentru adoptarea viitorului Cadru Financiar Multianual al UE 2014-2020. A subliniat în context importanţa menţinerii unui cadru adecvat al finanţării pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, ca instrumente de reducere a decalajului de dezvoltare între statele membre şi de stimulare a creşterii economice.

A avut loc, de asemenea, un schimb de vederi privind procesul de extindere şi evoluţiile referitoare la Balcanii de Vest, fiind subliniată importanţa avansării procesului de extindere a Uniunii. Ministrul Titus Corlăţean a subliniat faptul că România va urmări cu atenţie în continuare modul în care statele candidate asigură protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor, ca parte a îndeplinirii criteriului politic de aderare.

Preşedintele Schulz a evidenţiat sprijinul său şi al Parlamentului European pentru parcursul european al Republicii Moldova. Ministrul român al Afacerilor Externe a subliniat importanţa susţinerii în continuare de către instituţiile europene a unei perspectivei europene clare a Republicii Moldova. A evidenţiat progresele acesteia în îndeplinirea reformelor, subliniind avansul substanţial realizat de Republica Moldova în atingerea obiectivelor Parteneriatului Estic.

A avut loc, de asemenea, un schimb de opinii asupra situaţiei din Orientul Mijlociu, cele două părţi împărtăşind evaluarea privind necesitatea realizării de eforturi pentru promovarea unui rol sporit al UE în regiune.

A fost convenită menţinerea unei cooperări directe, deschise şi dinamice în continuare, între România şi Parlamentul European, pentru avansarea proiectului integrării europene.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii