Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe Cristian Diaconescu cu Knut Vollebaek, Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale (ICMN) al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)

ro

25 Apr, 2012 01:01 696 Marime text

Ministrul afacerilor externe Cristian Diaconescu l-a primit astăzi, 24 aprilie, pe ambasadorul Knut Vollebaek, Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, care a efectuat, în perioada 23-24 aprilie 2012, o vizită în România.

Discuţiile s-au concentrat pe problematica respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din statele învecinate, cu un accent special pe situaţia etnicilor români din Republica Serbia.

Şeful diplomaţiei române a reliefat, în cadrul dialogului cu Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, faptul că semnarea la Bruxelles, la 1 martie 2012, a Protocolului Comisiei Mixte România - Republica Serbia privind protecţia minorităţilor naţionale reprezintă un moment important în dialogul bilateral în domeniul minorităţilor. Prin asumarea acestui document părţile au convenit să întreprindă paşi concreţi în sensul îmbunătăţirii situaţiei persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din România, respectiv, Serbia.

Cristian Diaconescu a precizat oficialului OSCE că principalele solicitări ale părţii române vizează respectarea dreptului acestora la autoidentificare liberă, indiferent de regiunea unde locuiesc; asigurarea reprezentării directe a minorităţii române în parlamentul de la Belgrad; accesul la educaţie, serviciu religios, administraţie publică, media în limba română ca limbă maternă; asigurarea de programe radio şi de televiziune în limba română în nord-estul Serbiei.

În context, ministrul român al afacerilor externe a accentuat asupra faptului că protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale sunt parte integrantă a „criteriilor de la Copenhaga", a căror realizare este urmărită cu atenţie de instituţiile comunitare în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană. În acest sens, stadiul implementării Protocolului Comisiei Mixte România - Republica Serbia va fi un indicator important al respectării de către Belgrad a angajamentelor asumate în parcursul de integrare europeană.

Din această perspectivă, a salutat disponibilitatea Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale de a contribui la accelerarea dialogului cu partea sârbă în vederea punerii în aplicare a prevederilor Protocolului, astfel încât să se obţină rezultate tangibile cât mai rapid.

Informaţii suplimentare

Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale este o instituţie a OSCE creată în 1992 pentru a aborda problematica minorităţilor naţionale.

La 1 martie 2012, la Bruxelles, a fost semnat, de către Reprezentanţii Permanenţi ai României şi Serbiei la UE, Protocolul celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale între România şi Republica Serbia privind minorităţile naţionale, care a avut loc la 20 mai 2011.

Documentul a fost semnat în marja Consiliului European care a decis acordarea pentru R. Serbia a statutului de candidat la integrarea în UE.

Cu acest prilej ţara noastră a prezentat o Declaraţie prin care a subliniat necesitatea obţinerii unor rezultate concrete şi rapide privind statutul minorităţilor din cele două ţări, cât şi implicarea Comisiei şi a Înaltului Reprezentant al OSCE pentru minorităţile naţionale, în monitorizarea eforturilor Serbiei pentru respectarea principiilor protecţiei minorităţilor în conformitate cu standardele Uniunii Europene.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii