Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:49 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu Nils Muiznieks, Comisarul pentru Drepturile Omului al CoE și cu Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Veneția

ro

27 May, 2015 23:43 891 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 27 mai 2015, întrevederi cu Nils Muiznieks, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei (CoE) și cu Thomas Markert, șeful Secretariatului Comisiei de la Veneția, cu prilejul unei vizite de lucru la Strasbourg.

În cadrul discuției cu Comisarul pentru Drepturile Omului, ministrul român al afacerilor externe a reiterat ataşamentul României pentru respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale şi aprecierea pentru instituția Comisarului şi eforturile depuse de acesta pentru realizarea misiunii sale. În acest context, a mulţumit pentru vizita întreprinsă de Comisar, în România, în aprilie 2014. În cadrul convorbirilor, cei doi oficiali au discutat despre necesitatea incluziunii sociale a persoanelor defavorizate şi a luării de măsuri pentru combaterea fenomenelor extremiste și a intoleranței în Europa, identificarea unor soluţii care să ducă la diminuarea efectelor crizei economice asupra categoriilor vulnerabile de persoane, dar şi importanța identificării unor modalități pentru a putea preveni tragedii de tipul celor petrecute în Marea Mediterană. De asemenea, cei doi oficiali au abordat tema situației drepturilor omului din regiunile afectate de conflicte înghețate, inclusiv din Transnistria.

Situația drepturilor omului din Crimeea a fost apreciată ca îngrijorătoare de către interlocutori, ca şi situația umanitară din estul Ucrainei. Totodată, șeful diplomației române a avut o întrevedere cu Thomas Markert, șeful Secretariatului Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția). Temele abordate în cadrul întâlnirii au vizat rolul deosebit al Comisiei de la Veneția în sprijinirea statelor în procesul de promovare și consolidare a democrației, statului de drept și drepturilor omului, prin acordarea expertizei în vederea realizării reformelor constituționale, legislative și instituționale necesare în acest sens. Bogdan Aurescu a salutat contribuția Comisiei de la Veneția în procesele de democratizare atât din spațiul european, cât și din vecinătatea acestuia, subliniind totodată cooperarea excelentă a României cu această structură încă din anii `90.

Cei doi oficiali au făcut o evaluare a procesului de reformă constituțională şi de descentralizare din Ucraina, parte componentă importantă a Acordurilor de la Minsk din luna februarie, fiind subliniată necesitatea respectării calendarului de punere în aplicare a etapelor Acordurilor, astfel încât soluția crizei din Ucraina să fie durabilă.

De asemenea, Bogdan Aurescu a menționat necesitatea sprijinirii, inclusiv prin activitatea Comisiei de la Veneţia, a procesului de reformă conform standardelor europene din R. Moldova.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii