Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnirea ministrului Titus Corlăţean cu ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti, Philippe Gustin

ro

22 Aug, 2012 23:48 952 Marime text

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, l-a primit astăzi, 22 august 2012, în vizită de prezentare, pe ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti, Philippe Gustin.

Agenda convorbirilor s-a concentrat asupra stadiului actual al relaţiei bilaterale privilegiate dintre România şi Franţa şi asupra perspectivelor concrete de aprofundare a cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic, inclusiv prin convenirea unei noi Foi de parcurs, care să cuprindă proiectele şi domeniile concrete de cooperare, instituţiile responsabile şi termenele de implementare. A fost salutată performanţa cooperării bilaterale în domeniile justiţiei, afacerilor interne şi redinamizarea cooperării descentralizate. Ministrul Titus Corlăţean a exprimat preocuparea faţă de opiniile prezentate de unii responsabili politici din Franţa în problematica cetăţenilor români de etnie romă aflaţi pe teritoriul francez. A remarcat că partea română privilegiază intensificarea cooperării bilaterale pentru concretizarea programelor comune de integrare a acestora, prin utilizarea fondurilor europene.

Cu acest prilej a fost evidenţiat caracterul deosebit al relaţiilor economice dintre cele două ţări şi dinamica pozitivă a acestora pe parcursul ultimilor ani, în pofida crizei economice, fiind reliefat interesul pentru creşterea volumului investiţiilor franceze în ţara noastră.

Ministrul Titus Corlăţean a reiterat, cu acest prilej, interesul prioritar al ţării noastre privind aderarea la spaţiul Schengen, în baza propunerii de compromis formulate anterior de Franţa şi Germania, şi a solicitat sprijinul Guvernului francez pentru adoptarea unei decizii în acest sens, potrivit calendarului stabilit anterior. Totodată, a fost exprimat interesul ambelor părţi de a continua strânsa cooperare în dosarele europene şi internaţionale de interes comun. A reafirmat angajamentul României şi a Guvernului pe linia îndeplinirii recomandărilor raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care să permită adoptarea unui raport intermediar obiectiv înainte de finalul acestui an.

De asemenea, a prezentat ultimele evoluţii în plan intern urmare recentei decizii a Curţii Constituţionale (21 august 2012), de respectare a acesteia de către toţi actorii politici, inclusiv pentruasigurarea stabilităţii economice.

Ministrul român de externe a apreciat interesul părţii franceze acordat relaţiei privilegiate cu România, exprimat prin scrisoarea de felicitare, cu ocazia învestirii sale în funcţie, din partea omologului său francez, Laurent Fabius.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii