Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:00 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnirea ministrului Bogdan Aurescu cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria

ro

08 May, 2015 09:29 764 Marime text
Vizita de lucru a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Budapesta a inclus ca punct distinct pe agendă o întâlnire dedicată comunităţii româneşti din Ungaria. Întrevederea s-a desfăşurat într-un loc simbolic pentru comunitate, la Capela românească din Curţile Gojdu.
Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat în mod deosebit reîntâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti  din Ungaria - de această dată din poziţia de ministru al afacerilor externe - şi i-a asigurat de întregul sprijin al autorităţilor de la Bucureşti pentru păstrarea şi promovarea identităţii lor etnice, lingvistice, culturale şi religioase.
„În calitate de fost co-preşedinte al Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităţilor naţionale ştiu cât de important este să menţineţi un dialog permanent cu autorităţile române. Vă încurajez să ne sesizaţi în continuare situaţiile problematice cu care vă confruntaţi. Numai astfel vom fi în măsura ca, împreună cu autorităţile ungare, să identificăm cele mai bune soluţii la problemele pe care le întâmpinaţi.”, a declarat şeful diplomaţiei române.
Ministrul Bogdan Aurescu și secretarul Comitatului bilateral pentru partea română au prezentat stadiul discuţiilor cu partea ungară în ceea ce priveşte finalizarea Protocolului celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităţilor naţionale, ale cărui negocieri au fost lansate încă din anul 2011. A arătat că, la insistenţele părţii române, pe parcursul acestui început de an au avut loc mai multe reuniuni ale Comitetului, atât la nivel de experţi, cât şi la nivel de co-preşedinţi, care au permis înregistrarea de progrese pe marginea negocierii acestui document. Cu toate eforturile constante depuse în această perioadă şi deschiderea de care a dat dovadă partea română, nu s-a ajuns încă la finalizarea actualului Protocol, dar s-a convenit cu ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Peter Szijjártó, continuarea negocierilor în cursul zilei de luni, 18 mai 2015, la București.
În acest context, ministrul a evidenţiat că situaţia comunităţii româneşti din Ungaria a constituit un important subiect de discuţie cu partea ungară, atât în cadrul vizitei, cât și în cadrul discuâiilor pentru Protocolul Comitetului de specialitate, partea română pledând pentru: asigurarea la un standard adecvat a educaţiei în limba română la toate nivelurile de învăţământ, finanţarea adecvată şi predictibilă a presei de limba română, a serviciului religios şi a activităţilor de cercetare şi culturale, asigurarea participării reale a reprezentanţilor minorităţii la viaţa publică, precum şi eliminarea fenomenului de etno-business care afectează în mod negativ păstrarea identităţii etnice a comunităţii româneşti din Ungaria.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii