Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnirea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu Nils Muižnieks, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei

ro

03 Apr, 2014 16:20 800 Marime text
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 3 aprilie 2014, o întâlnire cu Nils Muižnieks, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, aflat în vizită în România.
Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii asupra rolului şi importanţei activităţii instituţiei Comisarului Drepturilor Omului al Consiliului Europei, în special în contextul evoluţiilor din Ucraina.
În acest context, ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat importanţa pe care România o acordă asigurării unui sistem de protecţie, la standarde europene, a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina.
Totodată, a subliniat preocuparea României pentru asigurarea dreptului la educaţie şi, în general, pentru situaţia drepturilor omului din regiunea transnistreană. În acest sens, a prezentat presiunile, acţiunile de intimidare şi hărţuire la adresa celor opt şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană, accentuate începând cu finele anului trecut. A solicitat menţinerea în atenţie a situaţiei şcolilor şi implicarea în găsirea de soluţii durabile pentru problemele care afectează grav, de mai multă vreme, funcţionarea acestor instituţii de învăţământ.
Comisarul pentru Drepturile Omului a prezentat priorităţile de pe agenda sa în perioada următoare, şi anume protejarea drepturilor copiilor, persoanelor cu dizabilităţi, dar şi ale minorităţilor, cu accent pe comunitatea roma.
Ministrul Titus Corlăţean a reiterat ataşamentul României pentru respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, opinând că este esenţială dezvoltarea unui mediu social care conştientizează importanţa drepturilor omului.
Discuţiile au evidenţiat valoarea adăugată pe care Consiliul Europei, prin programele aplicate pe care le dezvoltă, o poate avea asupra îmbunătăţirii respectării drepturilor omului în statele membre ale Consiliului Europei.
Informaţii suplimentare:
Instituţia Comisarului Drepturilor Omului al Consiliului Europei (CDO/CoE) îşi desfăşoară activitatea în baza rezoluţiei (99)50 a Comitetului Miniştrilor, adoptată la 7 mai 1999. Principalele elemente ale mandatului Comisarului sunt: consolidarea respectului pentru drepturile omului; asistarea statelor membre în îndeplinirea standardelor CoE în domeniu; identificarea lacunelor în legislaţiile şi practicile statelor şi propunerea de remedii pentru aceste deficienţe; facilitarea activităţii avocaţilor poporului din statele membre. Mandatul CDO este de şase ani şi nu poate fi reînnoit.
Comisarul pentru Drepturilor Omului întreprinde o vizită de lucru în România în perioada 31 martie - 4 aprilie 2014. Este prima vizită pe care acesta o desfăşoară în ţara noastră de la preluarea mandatului (1 aprilie 2012).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii