Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:19 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnirea de lucru a ministrului afacerilor externe, Cristian Diaconescu, cu Grupul Şefilor de Misiuni Diplomatice ai Statelor din America Latină şi Caraibi

ro

23 Mar, 2012 00:41 840 Marime text

Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a avut astăzi, 22 martie 2012, o întâlnire de lucru cu Grupul Şefilor de Misiuni Diplomatice ai Statelor din America Latină şi Caraibi (GRULAC). Cu această ocazie, au fost discutate aspecte ale evoluţiei relaţiilor bilaterale şi a celor între Uniunea Europeană şi zona Americii Latine şi Caraibilor, precum si alte subiecte de ordin regional.

Ministrul afacerilor externe a subliniat că există voinţa politică de a acţiona pentru ca America Latină să-şi reocupe locul binemeritat între priorităţile politicii externe a României, având în vedere atât excelenta istorie a relaţiilor bilaterale, cât şi creşterea semnificativă a potenţialului acestei regiuni şi, implicit, a rolului ei în politica şi economia mondială. Pentru aceasta este însă necesară identificarea unor domenii concrete în care cooperarea să aibă cea mai mare probabilitate de succes.

Ambele părţi au notat cu satisfacţie că volumul comerţului bilateral al României cu statele din America Latină şi Caraibi aproape s-a dublat în 2011. Şefii de misiuni diplomatice din GRULAC au afirmat că ţările pe care le reprezintă doresc o cooperare privilegiată cu România, având în vedere nu doar tradiţionalele legături bilaterale, ci şi experienţele istorice similare. În acest sens, au prezentat domeniile concrete de interes pentru fiecare din statele pe care le reprezintă.

Ministrul afacerilor externe a arătat că România îşi doreşte să devină un actor şi mai activ în relaţiile inter-regionale şi bilaterale, răspunzând în felul acesta interesului constant de cooperare manifestat de statele din America Latină şi Caraibi. Totodată a exprimat speranţa că viitorul Summit UE - Comunitatea Statelor Latino-Americane şi din Caraibi (CELAC), care va avea loc la începutul anului viitor la Santiago de Chile, va marca un moment important in acest parteneriat strategic, ducând la rezultate concrete şi practice în evoluţia relaţiilor dintre cele două regiuni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii