Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:05 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Incluziunea sociala a populatiei roma - O provocare europeana”

ro

15 Dec, 2009 16:56 966 Marime text

„Incluziunea socială a populaţiei roma - O provocare europeană”

În contextul manifestărilor prilejuite de marcarea a 20 de ani de la căderea comunismului, Ambasada României la Oslo a organizat la data de 14 decembrie 2009, o conferinţă cu titlul „Incluziunea socială a populaţiei roma - O provocare europeană”.

În deschiderea conferinţei, ambasadorul României în Regatul Norvegiei, Cristian Istrate a făcut referire la schimbările pozitive prin care a trecut România în ultimii 20 de ani şi care au transformat-o într-un membru respectat al comunităţii europene.

Invitatul special al dezbaterii a fost Florin Botonogu, expert în cadrul think-tankului „The Policy Center for Roma and Minorities” din Bucureşti. Principalul aspect subliniat de Florin Botonogu a fost “necesitatea stimulării dezbaterii europene pentru identificarea unor soluţii la nivel pan-european privind problematica roma”. Conferenţiarul a explicat că “migraţia populaţiei roma nu trebuie individualizată, ci privită în contextul mai amplu al migraţiei europene, care include populaţia roma şi din alte state, nu doar din România, precum şi alte categorii etnice, profesionale sau sociale”.  Conferenţiarul a subliniat necesitatea elaborării unei strategii europene privind populaţia roma şi crearea unui fond structural european care să susţină implementarea acesteia. De asemenea, au fost prezentate eforturile depuse de România pe linia integrării sociale a romilor, care necesită însă timp pentru a-şi face simţite efectele pozitive. În cadrul sesiunii de discuţii, Florin Botonogu a răspuns unor întrebări legate de integrarea socială a romilor la nivel local, segmentul ONG-urilor româneşti active pe problematica roma, dinamica internă a comunităţii roma, conexiunea cerşetorie-infracţionalitate.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe norvegian, Ministerului Justiţiei şi Poliţiei, Ministerului Muncii şi Incluziunii Sociale, Directoratului Naţional al Poliţiei, municipalităţii Oslo, Oslo Kirkens Bymisjon, delegaţiei Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei la Oslo, membri ai diasporei române. Conferinţa s-a bucurat de succes în rândul participanţilor, răspunzând necesităţilor de informare cu privire la complexitatea problematicii roma. 

Informaţii suplimentare

Programul „RO 20: România 1989-2009” îşi propune ca, pe baza unor exemple concrete, să aducă în atenţie acele transformări de profunzime care s-au produs în aceşti 20 de ani, care au permis României să iasă din matricea totalitară şi să devină o societate deschisă, care respectă drepturile şi libertăţile fundamentale ale individului, un stat de drept, membru UE şi NATO. 

Componentele principale ale programului RO 20: interviuri filmate şi conferinţe ale unor personalităţi din diverse domenii, despre evoluţiile din România acestor ani; expoziţii fotografice care surprind prin instantanee de viaţă cum a evoluat România de dinainte de 1989 şi până în 2009, fotografiile fiind oferite de fotograful Florin Andreescu şi de Agerpres; o identitate grafică unitară; diverse acţiuni culturale sau evenimente de diplomaţie publică organizate de misiuni, conform specificului local; o componentă new media care va fi lansată în cursul lunii decembrie, de la nivelul centralei; distribuirea de materiale promoţionale. Evenimentele pentru marcarea transformărilor care s-au produs în România în cei 20 de ani de la căderea comunismului vor continua la misiuni şi în cursul lunii decembrie, când vor fi susţinute activ şi de componenta online.

Programul „RO 20: România 1989-2009”, este organizat de MAE cu sprijinul partenerilor din mediul privat (casa de producţie Multimedia Est, agenţia Media Pozitiv, agenţia de presă Agerpres, Editura Ad Libri, Bancpost, INES) şi cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii