Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:44 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Forum Economic desfasurat la Pavilionul Romaniei la EXPO 2010

ro

01 Aug, 2010 03:24 877 Marime text
Pavilionul României la EXPO 2010 Shanghai a găzduit vineri, 30 iulie, Forumul Economic Româno-Chinez organizat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri ca parte a eforturilor de consolidare a relaţiilor economice dintre cele două ţări.

La eveniment au participat ambasadorul României la Beijing, Viorel Isticioaia, consulul general al României la Shanghai, Florin Tacu, comisarul general al României la EXPO 2010, Ferdinand Nagy, Dan Simion, ministru-consilier în cadrul Biroului de Promovare Economică şi Comercială de la Shanghai al MECMA, Gabriel Ghelmegeanu, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-China, cât şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din România şi China.

Lucrările forumului au fost deschise de Comisarul General al României la EXPO 2010, Ferdinand Nagy, care a subliniat că Pavilionul României este un mediu propice pentru interacţiunea mediului de afaceri român cu cel chinez.„Pavilionul nostru, platformă de promovare a intereselor economice ale României, vă stă la dispoziţie ori de câte ori veţi considera că este nevoie să ne consultăm, să vă informaţi în legătură cu mediul de afaceri şi legislaţia din România privind facilităţile şi oportunităţile de investiţii din ţara noastră", le-a precizat Comisarul Nagy investitorilor chinezi.

Prin întâlniri dorim să contribuim la dezvoltarea relaţiilor economice dintre România şi China şi la găsirea soluţiilor de a reduce acel deficit al balanţei comerciale", a mai explicat Comisarul General al României.

La rândul său, ambasadorul Viorel Isticioaia a subliniat că este nevoie de un parteneriat public-privat în demersul captării interesului investitorilor chinezi pentru relaţia cu România.

Aveţi sprijin aici, platforma pe care o vedeţi - Pavilionul şi efortul colectivului condus de domnul Comisar General Ferdinand Nagy - este deja un lucru bine afirmat în tot ce s-a desfăşurat până în prezent. Cred că această experienţă, deschiderea spre publicul chinez, merită fructificată. Avem şi Consulatul General aici, avem şi un Birou Economic foarte bine reprezentat şi sunt convins că ei vor fi alături de dumneavoastră", a declarat ambasadorul Isticioaia.

Relaţiile economice bilaterale dintre România şi China au avut o tendinţă ascendentă în ultimii ani, totalul schimburilor bilaterale situându-se, în medie, la 3 miliarde de dolari.

Astfel, în 2009, totalul schimburilor bilaterale a fost de 2,7 miliarde de dolari, dintre care 300 de milioane de dolari au reprezentat exporturi româneşti, iar 2,4 miliarde de dolari importuri din China.

În primele cinci luni ale anului 2010 au fost înregistrate schimburi comerciale de 1,4 miliarde de dolari, dintre care 171 de milioane exporturi din România şi 1,3 miliarde importuri chinezeşti.

După cum puteţi observa, rata dintre importuri şi exporturi este de 1 la 10. Acest dezechilibru constituie o preocupare continuă a autorităţilor române cu atribuţii în domeniu pentru găsirea unor soluţii de echilibrare a acestei balanţe - fie că ne referim la promovarea exporturilor din România sau la atragerea de capital chinez în ţara noastră", a declarat Dan Simion, ministru-consilier în cadrul Biroului de Promovare Economică şi Comercială de la Shanghai al MECMA.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii