Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment de marcare a Zilei internaţionale de comemorare a Holocaustului, la sediul MAE

ro

26 Jan, 2015 16:36 667 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe organizează,  marţi, 27 ianuarie 2015,  în cooperare cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel”, un eveniment de marcare a Zilei internaţionale de comemorare a Holocaustului. Acţiunea are loc în contextul preluării de către România, în anul 2016, a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).
Evenimentul va prilejui o serie de alocuțiuni, prezentări și schimburi de opinii despre participarea României la eforturile internaţionale de combatere a discriminării, rasismului, xenofobiei şi antisemitismului, cu accent pe activităţile realizate în materie de educaţie privind Holocaustul, comemorare şi cercetare a Holocaustului, activitatea României în cadrul Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului şi priorităţile viitoarei Preşedinţii române a acestei organizaţii.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va susţine o intervenţie în deschidere. La eveniment vor lua parte reprezentanţi ai Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului în România, supravieţuitori ai Holocaustului, elevi ai Complexului Educaţional Lauder Reut din Bucureşti, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.
Manifestarea va include o prezentare a volumului „Pogromul de la Iaşi”, având drept autor pe Radu Ioanid.
Informaţii suplimentare
Ziua de 27 ianuarie 1945 reprezintă ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau şi marchează comemorarea la nivel internaţional a victimelor Holocaustului. Potrivit Rezoluţiei 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, statele sunt încurajate să comemoreze victimele Holocaustului şi să dezvolte programe educaţionale în materie de Holocaust.
România va prelua, în anul 2016, Preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), urmare deciziei luate prin consensul statelor membre cu prilejul reuniunii plenare a Organizaţiei, desfăşurată la Manchester, Marea Britanie, în luna decembrie 2014.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii