Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:29 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deschiderea negocierilor bilaterale cu SUA pe tema participarii Romaniei la sistemul de aparare antiracheta

ro

18 Jun, 2010 17:27 869 Marime text

Deschiderea negocierilor bilaterale cu SUA pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a anunţat astăzi, 17 iunie 2010, începerea oficială, la Bucureşti, a negocierilor româno-americane privind participarea României la sistemul gradual-adaptiv de apărare antirachetă al Statelor Unite în Europa. Delegaţia americană  este condusă de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, şi se află în România în perioada 17-18 iunie 2010.

„Îi mulţumesc doamnei Ellen Tauscher pentru prezenţa sa la Bucureşti şi pentru caracterul deschis şi extrem de substanţial al schimbului de vederi pe care tocmai l-am avut şi care va continua şi mâine, completând consultările preliminare avute pe 4 februarie, respectiv pe 11 mai, la Bucureşti”, a declarat Bogdan Aurescu.

Participarea României la sistemul de apărare antirachetă american este, după cum a evidenţiat secretarul de stat român, un proiect comun care indică în mod elocvent nivelul de excelenţă al parteneriatului strategic româno-american – reconfirmat recent şi cu ocazia vizitei Ministrului român al Afacerilor Externe la Washington.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat că partea română a avut o pregătire consistentă pentru negocierile bilaterale cu SUA: „Ne-am pregătit serios pentru acest moment, în cadrul unui grup de lucru interinstituţional care a avut aproape 20 de reuniuni de lucru în ultimele luni şi mulţumesc tuturor colegilor pentru efortul pe care l-au depus”, a spus oficialul român.

Cele două delegaţii au discutat joi despre organizarea negocierilor – prevăzute să aibă loc la un interval de aproximativ de 2 luni – şi despre aspecte privind cadrul juridic care urmează să fie convenit. Cele două părţi au avut în vedere şi cadrul mai larg, politic şi de securitate, care face necesar acest proiect al sistemului gradual adaptiv de apărare antirachetă. Discuţiile vor continua şi vineri, 18 iunie, la nivel de experţi.

România şi SUA vor coopera strâns, în perioada următoare, pentru a facilita o decizie politică pozitivă, la summit-ul NATO de la Lisabona din luna noiembrie, privind  conexiunea dintre scutul american antirachetă şi crearea unui sistem NATO de apărare antirachetă, ca misiune a Alianţei care să apere întregul teritoriu şi populaţiile statelor aliate. „O astfel de decizie este în deplină consonanţă cu principiile indivizibilităţii şi solidarităţii Alianţei în care România crede şi pe care le-a susţinut în mod constant, şi care va întări apărarea colectivă reglementată de articolul 5 al Tratatului de la Washington”, a punctat oficialul român.

Ellen Tauscher, subsecretarul de stat al Statelor Unite pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, şi-a exprimat aprecierea faţă de relaţiile româno-americane, subliniind că ţara noastră  „este astăzi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite şi un partener valoros în abordarea provocărilor globale”.

În ceea ce priveşte încheierea unui acord în vederea amplasării de elemente ale sistemului american de apărare antirachetă în România, Ellen Tauscher a declarat că partea americană aşteaptă „cu nerăbdare să colaboreze cu România pentru a spori securitatea Europei, consolidând puternicul parteneriat” dintre cele două ţări. „Alianţa noastră este una puternică şi sunt încrezătoare că va continua să se dezvolte pe măsură ce vom face eforturi pentru a ne realiza scopul comun, acela de a asigura libertatea şi prosperitatea lumii”, a spus oficialul american.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii