Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul ungar

ro

13 Mar, 2015 12:27 800 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi o convorbire telefonică cu Peter Szijjarto, ministrul afacerilor externe al Ungariei, la iniţiativa ministrului român, pentru a aborda o serie de aspecte de actualitate din relaţiile bilaterale.

În cadrul convorbirii, Bogdan Aurescu a abordat problematica declaraţiilor făcute recent la Budapesta, în cadrul unui miting de comemorare, la data de 10 martie, potrivit cărora, printre altele, România a fost calificată drept “Statul Islamic al Uniunii Europene”.
Ministrul român a reiterat poziţia, deja făcută publică, a părţii române în sensul că o astfel de calificare a ţarii noastre este inacceptabilă, fiind în afara spiritului european care ar trebui să caracterizeze relaţiile de bună vecinătate şi parteneriat strategic dintre România şi Ungaria. A exprimat aşteptarea ca apropiata celebrare a Zilei Naţionale a Ungariei, la 15 martie, respectiv comemorarea a 25 de ani de la evenimentele de la Tg. Mureş din 1990 (19-20 martie) să nu constituie un prilej pentru declaraţii publice ale unor demnitari ungari care să contravină parteneriatului strategic, Tratatului bilateral de bună vecinătate din 1996 sau prevederilor constituţionale în vigoare în România.

De asemenea, ministrul român de externe a reiterat dorinţa părţii române de a se înregistra progrese în procesul de finalizare a Protocolului Comitetului de specialitate româno-ungar de cooperare privind problemele minorităţilor naţionale, a cărui negociere a început încă din iunie 2011, astfel încât acest document să poată fi semnat cât mai curând. A reiterat întreaga disponibilitate a părţii române pentru finalizarea documentului.

Ministrul ungar de externe a fost de acord că trebuie evitate situaţii care să ducă la tensionarea atmosferei relaţiilor bilaterale de parteneriat strategic şi a arătat că a dispus deja măsurile necesare pentru accelerarea reacţiei părţii ungare pe tema finalizării Protocolului Comitetului de specialitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii