Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:43 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultările ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu viceprim-ministrul și ministru al afacerilor externe și europene al Republicii Croația, Davor Ivo Stier

ro

14 Mar, 2017 17:24 1242 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 14 martie 2017, convorbiri cu viceprim-ministrul și ministru al afacerilor externe și europene al Republicii Croația, Davor Ivo Stier, aflat în vizită oficială în România.
 
Ministrul român a salutat vizita omologului croat, inclusiv prin prisma simbolisticii acesteia, având în vedere că în 2017 se împlinesc 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Croația (29 august 1992), precum și faptul că este prima vizită în țara noastră a unui ministru croat al afacerilor externe din ultimii șapte ani.
 
Consultările celor doi miniștri au reliefat caracterul foarte bun al relaţiei bilaterale, similitudinea de opinii pe multiple dosare regionale, europene şi internaţionale, precum şi dorința ambelor state de consolidare și diversificare a cooperării în plan bilateral. În context, a fost subliniată importanţa dinamizării dialogului politic bilateral, prin organizarea, în cursul acestui an, a unor contacte la nivel înalt.
 
Ministrul Teodor Meleşcanu a exprimat dorința intensificării cooperării economice bilaterale, prin identificarea de noi oportunități din perspectiva creșterii volumului schimburilor comerciale și a investițiilor reciproce în cele două state.
 
Cele două părți au salutat rolul catalizator pentru relaţia bilaterală pe care îl au minoritatea croată din România, precum și comunitatea română din Croația, exprimând aprecieri pentru modul în care autoritățile din ambele state înțeleg să sprijine persoanele aparţinând minorităților naţionale de pe teritoriul lor.
 
Cu privire la viitorul Uniunii Europene, a fost reliefată importanța necesității unei abordări unitare, coerente, principiale și solidare în gestionarea provocărilor actuale de pe agenda internă și externă a UE, astfel încât să se asigure consolidarea proiectului european și a profilului UE în plan global. A fost subliniată importanța aprofundării coordonării în domeniul afacerilor europene, inclusiv din perspectiva apartenenței celor două state la Trio-ul Președințiilor Consiliului UE.
 
Totodată, au fost trecute în revistă evoluțiile din Balcanii de Vest, ministrul român al afacerilor externe arătând că este esențială menținerea securității și stabilității în regiune și pledând pentru necesitatea ancorării ireversibile a regiunii pe calea europeană.
 
În context, ministrul român l-a felicitat pe omologul său pentru deţinerea președinției Procesului de Cooperare în Sud-Estul Europei (SEECP) şi exprimând sprijinul României pentru priorităţile acesteia.
 
Ambii demnitari au exprimat susţinerea fermă pentru continuarea procesului de extindere a UE, cu rol esențial în asigurarea stabilităţii, democraţiei şi securităţii întregii Europe, subliniind importanța menținerii credibilității politicii de extindere în raport cu statele candidate și aspiranți.
 
În discuţii au fost abordate şi evoluţiile din vecinătatea estică, ministrul Teodor Meleşcanu reiterând faptul că România va continua să fie un susținător ferm al parcursului european al Republicii Moldova și va pleda la nivelul UE în favoarea consolidării sprijinului european pentru autoritățile de la Chișinău, pe baza implementării agendei de reforme.
 
Pe tema situației din Ucraina, a fost reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, subliniind importanța și necesitatea implementării depline a Acordurilor de la Minsk.
 
Un alt subiect abordat a fost și cooperarea celor două state în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Partea română a reiterat susținerea României față de mesajul de solidaritate și unitate transmis cu ocazia Summit-ului NATO de la Varșovia, inclusiv din punctul de vedere al angajamentului statelor aliate de a soluționa provocările care pot să apară, precum și de a continua extinderea NATO.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii